Pahor: Cilj SD je postati največja levosredinska stranka

Na politično družabnem srečanju SD Slovenske Istre v Portorožu, združenim s srečanjem županskega in svetniškega foruma SD je predsednik stranke Borut Pahor razgrnil načrte stranke.

Objavljeno
11. marec 2007 22.02
Borut Pahor ocenjuje sto dni delovanja vlade
Portorož - Na današnjem politično družabnem srečanju SD Slovenske Istre v Portorožu, združenim s srečanjem županskega in svetniškega foruma SD, je predsednik SD Borut Pahor povedal, da želi stranka storiti tri korake. Kot prvega je izpostavil "cilj postati največja levosredinska stranka na Slovenskem, kot drugega enkrat na volitvah tudi zmagati in postati največja stranka, ki bo prevzela odgovornost za vodenje države, v tretjem koraku pa želijo opravičiti zaupanje ljudi, da so postali največja politična stranka na Slovenskem".

Za dosego tega cilja vidi Pahor dva pogoja. Kot prvega je navedel zelo jasno vizijo vodenja Slovenije v času, ko naj bi jim bil zaupan mandat. Povedal je, da morajo biti cilji uresničljivi, brez lažnih upanj in iluzornih pričakovanj.

"Bistvena sprememba programske usmeritve SD na kongresu v Novi Gorici je bila, da imamo lahko v Sloveniji toliko socialne države, kolikor imamo zdrave ekonomije," je dejal ter opozoril, da potrebujemo tekmovalno ekonomijo in solidarno družbo. S tem namenom pripravljajo alternativni vladni program, v katerem želijo prihodnje leto pred volitvami predstaviti, kako bi vodili slovensko vlado, da bi jim ljudje zaupali tudi v naprej. Ta program mora biti po njegovih besedah predvsem stvaren.

"Naš cilj je, da Slovenijo po razvitosti, blaginji in standardu pripeljemo na vrh razvitega sveta. Zavedamo se, da teh ciljev ni mogoče doseči brez reform, ki morajo biti preudarne, dosežene v socialnem dialogu, velik pomen pa mora imeti tudi socialno partnerstvo," je dejal Pahor.

Drugi pogoj za uspeh je po njegovih besedah kompetentna ekipa. "Kljub temu, da prihajajo novi ljudje - v prejšnjem letu je bilo včlanjenih 1000 novih članov, kar je največ doslej -, potrebujemo širši sklop sodelavcev, ki bodo s svojimi izkušnjami in strokovno verodostojnostjo skupaj z mano prepričljiva ekipa, ki bo lahko vodila Slovenijo," je dejal Pahor.

Spomnil je, da je že pred časom dejal, da so vrata SD odprta za vse, ki se lahko vidijo v nekem širšem spektru te moderne evropske socialne demokracije. "Brez tega ni mogoča širitev stranke in povečanje našega vpliva. Pomembno je ostati dovolj širok za to, da se ti lahko pridružijo pametni ljudje z vizijo in izkušnjami, ki želijo podpreti to ambiciozno politiko," je še pojasnil.

Po Pahorjevih besedah je očitno, da Slovenija glede na trenuten političen položaj dobiva močno desnosredinsko stranko, SD pa postaja močna levosredinska stranka. "Kot v vseh drugih družbah tradicionalne evropske tradicije bomo imeli tudi stranko liberalnega centra. Menim, da se je ta stranka sedaj tako ali drugače rodila in se bo na Slovenskem tudi do neke mere okrepila," je še povedal.

Glede povabila predsednika vlade Janeza Janše dvema novonastalima poslanskima skupinama v Partnerstvo za razvoj je Pahor povedal, da se mu ta poteza zdi "poredna", in sicer iz dveh razlogov. "Najprej zato ker predsednik vlade ve, da je to sporazum parlamentarnih strank in ne parlamentarnih poslanskih skupin, drugič pa zato, ker verjetno ne pričakuje, da se je stališče kolegov v teh dveh poslanskih skupinah, ki so pred letom dni zavrnili podpis, v tako kratkem času spremenilo". Po njegovih besedah bi bilo težko pričakovati, da bodo spremenili stališče ravno sedaj, v precej zahtevnih časih.

Priključitev partnerstvu je bila zelo koristna

Glede samega Partnerstva za razvoj Pahor ocenjuje, da je bila pridružitev partnerstvu zelo koristna. Predvsem zaradi stvarnega razloga, kot je sprejem njihovih dopolnil, ki jih vladajoča koalicija v parlamentarni proceduri po njegovih besedah nikoli ne bi sprejela. Prav s tem pa so pomembno vplivali na najbolj zahtevne zakone, ki so prišli v DZ, kot je denimo bolj ugodna davčna zakonodaja. Pahor meni, da je pri nacionalnih temah potrebno sodelovati.

Glede kandidature na predsedniških volitvah je Pahor povedal, da bodo na naslednji seji predsedstva sprejeli sklepe povezane s postopkom evidentiranja in kandidiranja. Nato bo na zaprti seji s tajnim glasovanjem sledila odločitev predsedstva. Pahor namerava v času procedure evidentiranja in kandidiranja opraviti tudi turnejo po Sloveniji, na kateri se želi pogovoriti z ljudmi o predsedniških in državnozborskih volitvah ter prihodnosti Slovenije, na podlagi teh odgovorov pa se bo odločil za morebitno kandidaturo na predsedniških volitvah.

Pahor podpira sporazum strank

Glede Janševe namere glede podpisa sporazuma strank pri predsedovanju Slovenije Evropski uniji je Pahor povedal, da v principu tak dogovor napisan ali nenapisan podpira. Povedal je, da "Slovenija priložnosti, da odigra kot reprezentanca pomembno poglavje njene politične zgodovine, ne sme zamuditi, sedaj moramo kot reprezentanca odigrati predsedovanje. Tudi njegovi politični tekmeci se moramo zavedati, da so nacionalni interesi pred strankarskimi in dati priložnost predsedniku vlade in njegovi ekipi, da dobro opravi svoje delo. Seveda pa pričakujemo, da bomo to kolikor je le mogoče storili v skupnem sodelovanju," je zaključil Pahor.

V dopoldanskih urah je potekala tudi ustanovitev županskega foruma SD s posvetom, na katerem so predstavili zakonodajni paket s področja ustanavljanja pokrajin, možnosti pridobivanja evropskih strukturnih sredstev ter odnose z javnostjo. Odgovorni za odnose z javnostjo pri SD Sebastjan Jeretič je pojasnil, da sta predsednika županskega foruma postala Alen Bukovnik in Mirko Brulc, ki si bosta mandat razdelila. Predsednik svetniškega foruma pa ostaja Bojan Kontič.