Pahor: Danes problemi terjajo drugačen napor

Ob dnevu vrnitve Primorske matični domovini leta 1947 je na državni slovesnosti v Kobaridu predsednik vlade poudaril boj Primorcev za vrnitev k matični domovini, boj za samostojnost in identiteto.

Objavljeno
14. september 2009 23.24
K. Š.
K. Š.
Kobarid - Ob dnevu vrnitve Primorske matični domovini leta 1947 je v Kobaridu potekala državna slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik vlade Borut Pahor, ki se je v svojem govoru osredotočil na boj Primorcev za vrnitev k matični domovini, boj za samostojnost in identiteto, ki je boj za jezik. Rdeča nit programa je bil namreč stavek »Še vedno govorimo slovensko«, ki so ga v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila uporaba slovenščine v javnosti prepovedana, ljudje na severnem Primorskem pogosto zapisali na deščico in jo pri obnovi hiše zakopali pod pod za prihodnje rodove.

Pahor pa je poudaril, da problemi, s katerimi se danes spopadamo, terjajo drugačen napor, recimo, vprašanje dokončne določitve meje s Hrvaško. »Ta problem je velik in ga v zadnjih osemnajstih letih nismo uspešno rešili. Predlog, ki sva ga s podporo obeh vlad parlamentoma predlagala s predsednico hrvaške vlade, vzbuja upanje, da bo vendar v razumnem času pravično rešen,« je dejal Pahor in pojasnil, da je hrvaška stran na petkovem sestanku privolila, da se pogajanja nadaljujejo na podlagi drugega Rehnovega predloga, ki, kot pravi Pahor, upošteva mnoga pomembna slovenska dopolnila: ob poudarjanju pomena mednarodnega prava opozarja na pomen pravičnosti, pomembnih okoliščin in eksplicitno omenja stik slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem. »Uspešnemu dokončanju teh pogajanj bo moja vlada namenila vso pozornost,« je zatrdil Pahor. Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik republike Danilo Türk in nekateri ministri.

Iz tiskanega Dela.