Pahor: Ocena o pripravljenosti Slovenske vojske v vojni nezadostna  

Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil do volitev pričakuje konkreten načrt izboljšanja pripravljenosti SV.

Objavljeno
30. marec 2018 12.13
Posodobljeno
30. marec 2018 12.13
Pahor in Katič
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Ljubljana Pripravljenost Slovenske vojske (SV) za delovanje v vojni je nezadostna, za delovanje v miru pa dobra, je danes sporočil predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Za pripravljenost delovanja v miru je vojska dobila višjo oceno kot v lanskoletnem poročilu, deloma je to posledica večjega vlaganja v vojsko.

Poročilo o pripravljenosti vojske v lanskem letu sta Pahorju danes predala obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik Generalštaba SV Alan Geder. Pahor je na novinarski konferenci po predaji dejal, da je »letošnje poročilo za odtenek boljše, vendar morajo biti ti občutki previdni«.

Dejavniki, ki so vplivali na izboljšanje ocene za delovanje v miru, so povečana popolnitev z vojaško opremo in strelivom, izboljšano usposabljanje, povečan obseg vojaških vaj in pozitiven trend na področju vzdrževanja oziroma razpoložljivosti vojaške tehnike. Delno je to posledica povečanega finančnega vlaganja v SV.


Predsednik pričakuje načrt izboljšanja pripravljenosti do izvolitve nove vlade. Foto: Tadej Regent/Delo

Pri tem je izpostavil dva večja problema, in sicer popolnjenost enot SV s kadri in ključnimi sistemi oborožitve in tehnike ter status in položaj slovenskega vojaka. »Nujno je, da se vojaški poklic znova ovrednoti, tako glede statusa kot plačila. Moramo zagotoviti, da bo vojaški poklic konkurenčen in cenjen poklic v naši državi,« je dejal Pahor.

Še vedno je najpomembnejši razlog za stanje pripravljenosti nizek proračunski izdatek za SV, je dejal predsednik republike in dodal, da se je trend padanja sicer ustavil in se lani obrnil navzgor. Takšen trend naj bi se tudi nadaljeval. A je Pahor vseeno ocenil, da dinamika in obseg povečevanja proračunskih sredstev ne zadoščata za bistveno izboljšanje pripravljenosti SV. Pahor od Gederja pričakuje, da bo do novega sklica DZ pripravil konkreten načrt izboljšanja pripravljenosti, skupaj z natančno oceno potrebnih virov in tveganj, predvsem pa njegov predlog obsega in strukture SV do leta 2030.