Pahor: Drugorazredna vloga nas ne zanima

V velenjski Rdeči dvorani je potekal shod stranke Socialnih demokratov, na kateri je njen prvak Borut Pahor poudaril velike ambicije stranke.

Objavljeno
16. september 2006 17.17
Borut Pahor je na shodu poudaril velike ambicije stranke
Velenje - Predsednik SD Borut Pahor je na današnjem shodu stranke, ki je v velenjski Rdeči dvorani potekal pod geslom Shod je šele začetek, povedal, da jih drugorazredna vloga ne zanima. Poudaril je tudi, da si na shodu želijo vliti novih moči in spodbud za dosego visokih ciljev ter da stranka to moč in spodbude potrebuje. "Naše ambicije so velike, pot do njih pa je izjemno strma in vrtoglava. V bistvu plavamo proti toku," je dejal Pahor. Na shodu so se predstavili tudi strankini kandidati za župane.

Kot je pojasnil prvak SD, si želi stranka na Slovenskem vzgojiti močno in suvereno socialno demokracijo, ki bo sposobna kdaj tudi zmagati in tako vtisniti slovenski prihodnosti svoj vrednostni pečat. "Do sredine devetdesetih let je popularnost naše stranke padala iz volitev v volitve. Na državni ravni smo v drugi polovici devetdesetih let ta trend zaustavili, na lokalni ravni nam to še ni uspelo. V bistvu smo do zadnjih državnozborskih volitev leta 2004 uspeli le v tem, da smo obstali in da smo se na lanskem kongresu odločili, da napišemo novo poglavje naše stranke," je dejal.

Mlada generecija v stranki je prevzela veliko odgovornost

Po Pahorjevih besedah so Socialni demokrati na tem kongresu stranki dali jasno ime in nase prevzeli odgovornost, da to slavno ime socialne demokracije v evropski politični tradiciji poslej močno odmeva tudi na Slovenskem. Prav tako so SD na lanskem kongresu prvič popolnoma nedvoumno povezali ambicije stranke po njeni lastni modernizaciji, v vodstvo stranke pa je prišla mlada generacija, ki je nase prevzela velika bremena.

Pahor je tudi opozoril, da je prav s pobudami SD razprava o vojnih zakonih prvič, sicer še ne dokončno, speljana v mirne vode, zavedajoč se, kako pogubno bi bilo, če bi se slovenska politika znova temeljito sprla zaradi zgodovine. Ocenjuje tudi, da je ta njihova pobuda navdihnila zamisel o partnerstvu za razvoj in da slovenska vlada v četrtek ne bi sprejela nekaterih pomembnih popravkov davčnih reform brez vztrajanja SD. Stranka se pripravlja, da bo na volitvah leta 2008 zamenjala sedanjo vlado, je še pojasnil.

Cilj je nova vizija stranke


"Za cilj smo si zadali, da razvijemo novo vizijo naše stranke in zlasti Slovenije po njenem vstopu v EU. S programom smo se deklarirali kot tista politična sila, ki razume izzive sodobnega sveta in zna v njem najti mesto Slovenije prav v njegovem vrhu. Zamenjali smo nahrbtnik. Namesto preteklosti smo si oprtali prihodnost. Da ne bo nesporazumov, ta nahrbtnik je seveda težji, posebej če se plava proti toku," je povedal Pahor.

Prepričan je tudi, da Slovenija potrebuje SD in da lokalne volitve sicer niso zelo natančen merilec popularnosti strank, vendar so dovolj jasen znak, ali neka politika uživa zaupanje ali ne. Če bo stranka na letošnjih lokalnih volitvah, ki jih je doslej izgubljala, obrnila trend navzgor, bo to po Pahorjevem mnenju predstavljalo velikanski navdih za nadaljevanje njihovega dela.

Optimistično na lokalne volitve

Glede strankinega uspeha na jesenskih volitvah pa je predsednik SD optimist predvsem zato, ker stranka premore ljudi, ki so sposobni uveljaviti vrednote in vizije Socialnih demokratov v običajnem vsakodnevnem življenju in okolju.

Velenjski župan in član SD Srečko Meh, ki bo na letošnjih lokalnih volitvah že četrtič kandidiral, pa je v svojem pozdravnem nagovoru izrazil veselje, da Velenju pripada pridevnik rdeče, saj je zanj to barva življenja, barva energije. Zato bo stranka po besedah Meha naredila vse, da bo imelo Velenje rdeč prizvok tudi v prihodnje.

"Velenje je bilo vedno rdeče zaradi vseh srčnih ljudi, ki so tu živeli in delali. Velenjski rudar je bil simbol borca za pravice malega človeka, za delavske pravice, širše velenjsko območje je bilo rdeče ožarjeno že v času boja proti okupatorju," je dejal Meh.

Meni tudi, da je lokalna raven tista, kjer pride socialna demokracija najbolj do izraza, kjer je še posebej pomembno uveljaviti načela, ki jih stranka uresničuje v praksi. Skrbi pa ga, da imajo nekateri polna usta priložnosti, ki jih moramo ponuditi kapitalu, zato se sprašuje, kaj pa priložnosti za ljudi.