Pahor in Grabar-Kitarovićeva tudi o begunski krizi

Osrednja tema pogovorov na vrhu procesa Brdo bodo globalni varnostni izzivi, udeležbo je potrdil tudi podpredsednik ZDA.

Objavljeno
22. november 2015 16.16
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb - V sredo bo v Zagrebu, na skupno povabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja in hrvaške kolegice Kolinde Grabar - Kitarović prvi izredni vrh voditeljev procesa Brdo. Osrednja tema pogovorov bodo globalni varnostni izzivi, udeležbo je potrdil tudi podpredsednik ZDA Joe Biden. Srečanja se bodo udeležili tudi predsednik evropskega sveta Donald Tusk, avstrijski predsednik Heinz Fischer in nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

Pahor in Grabar - Kitarovićeva sta se zato danes sestala že drugič v desetih dneh. Kot sta zagotovila, je šlo za zadnja usklajevanja pred sredo. Pahor je bil na podobnem delovnem obisku, kot je bila danes hrvaška predsednica v Ljubljani, v Zagrebu 12. novembra. Tudi nedavni teroristični napadi v Parizu dajejo prizadevanjem visokih predstavnikov sodelujočih držav odgovorno nalogo, da si usklajeno prizadevajo za ohranitev stabilnosti, miru in varnosti v tem delu Evrope, sporočajo iz uradov predsednika Slovenije in hrvaške predsednice. Je pa slovenski predsednik Pahor pri tem tudi dejal, da je srečanje mišljeno kot oblika preventivne politike, pravzaprav kako ukrepati, dokler je še čas. Dodaja pa tudi, da je izredno pomembna tudi napovedana udeležba podpredsednika ZDA Joeja Bidena, kar pravzaprav pomeni, kot pravi Pahor, »da se Združene države Amerike v tem občutljivem trenutku povečanih varnostnih tveganj aktivno vračajo na Zahodni Balkan«.

Neuradno je iz urada hrvaške predsednice Kolinde Grabar - Kitarović slišati, da namerava hrvaška predsednica na sredinem sestanku predlagati, da v uradni komunikaciji ne bi več uporabljali naziva Zahodni Balkan, ampak le Jugovzhodna Evropa, saj naj bi izraz Zahodni Balkan pomenil »getoizacijo držav tega območja«. Predlagala bo tudi močnejše sodelovanje držav na osi Baltik-Jadran-Črno morje.