Janša jih ni želel hvaliti

Počilo je pri vprašanju kadrovanja v NLB.

Objavljeno
10. november 2011 20.16
Posodobljeno
10. november 2011 20.16
K. K.
K. K.

LJUBLJANA – »AUKN je treba takoj ukiniti,« je dejal Zoran Janković v nocojšnjem soočenju šefov strank, ki jim na letošnjih volitvah po javnomnenjskih anketah kaže najbolje, v oddaji Pogledi Slovenije. »Tu se pa strinjam,« mu je pritegnil prvak SDS Janez Janša. Uprl se je prvak SD Borut Pahor, ki je kot premier AUKN (Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, op. p.), ustanovil v zadnjem mandatu.

Obračun Pahor Janša

Soočenje je prineslo tudi oster obračun med Pahorja z Janšo. Pahor je povedal, da z Janšo ne gre v koalicijo, pri tem pa dodal, da je Janša, ko je bil v opoziciji, rušil vse ključne reforme. Pahor je namreč prepričan, da je pokojninska reforma ključna.

Janković je koalicijsko povezovanje z Janšo zavrnil že pred časom, danes pa je dejal, da govorijo eno, delajo pa drugo.

Vroča NLB in Mercator

Zlasti je počilo pri vprašanju Nove Ljubljanske banke (NLB). Janković meni, da bi jo bilo greh prodati. Po njegovem ni potrebna niti dokapitalizacija, ampak jo je zgolj treba pridružiti Banki Celje in izboljšati poslovanje. Pahor ga je povprašal, kako namerava to početi brez AUKN in ga podučil, da bo, če bo premier, brez AUKN v primežu interesov in vplivov. Gregor Virant meni, da se predsednik vlade lobistom lahko zoperstavi z odločno držo. »NLB je supermarket za politike na oblasti,« se je oglasil prvak Desusa Karl Erjavec.

Janković je povedal, da je za župana kandidiral tudi zato, ker ga je Janševa vlada razrešila s položaja v Mercatorju. Janša se je branil, da so se za menjavo Jankovića odločili »njegovi bivši partnerji, s katerimi so se prej zmenili okoli lastninjenja Mercatorja«. Je bil pa, ko je bil še premier, Janković prišel k njemu na posvet.

Lepe besede

Pahor je Jankovića ocenil kot pozitivno osebnost, o slabostih pa ni želel govoriti, dejal je le, da jih on sam najbolj pozna. Janković pri Pahorju najbolj ceni to, da je sprejel arbitražni sporazum.

Janša kolegov ni želel ocenjevati, ker bodo 5. decembra gotovo sedeli na nasprotnih bregovih in takrat ne bi želel razčiščevati tega, kar bi danes rekel.

Virant pri Janši ceni, da je vztrajen, da je takšen, ker je alpinist. Kot slabost vidi reakcijo ob njegovi osamosvojitvi. Janša mu je nazaj zabrusil: »Če bi zanjo vedeli, morda ne bi bila takšna.«