Pahor izpostavil pomen vprašanja družbene neenakosti

Družbe ne morejo obstajati, če v njih vladajo prevelike socialne razlike, je povedal na prireditvi ob 1. maju na Joštu nad Kranjem.

Objavljeno
01. maj 2017 19.15
lvi-Borut Pahor
De. P., STA
De. P., STA
Kranj - Predsednik republike Borut Pahor je na prireditvi ob 1. maju na Joštu nad Kranjem poudaril pomen vprašanja družbene neenakosti. »Paziti moramo, da se neenakosti ne bi razširile čez mejo, ko jih ne bi več sprejeli kot legitimne. Pa tudi, da ustvarjamo enake možnosti za vse,« je povedal. Izpostavil je tudi, da je Slovenija varna država.

Pahor je v nagovoru na 43. tradicionalni prireditvi ob praznovanju delavskega praznika na Joštu izpostavil, da ima Slovenija najmanjše dohodkovne razlike v EU. »Družbe ne morejo obstajati, če v njih vladajo prevelike socialne razlike,« je povedal. »Razlike v družbi rušijo stabilnost, ki je potrebna za razvoj,« je poudaril.

Izpostavil pa je tudi pomen varnosti. »Naloga države je, da se razvijamo, da se vpenjamo v svet in da smo hkrati varna država,« je dejal. Poudaril pa je pomen dobrih odnosov s sosednjimi državami in med Slovenci. »Živimo v zahtevnem času, vendar ni razlogov, da bi otrokom dajali občutek nezaupanja v svet. Imamo čudovito generacijo samozavestnih in ambicioznih otrok. Če bomo Slovenci in Slovenke povezani, ne glede na razlike med nami, smo kot narod in država nepremagljivi,« je dodal.

Predsednica sveta gorenjskih sindikatov Nežka Bozovičar je poudarila, da delo ni samo zadovoljevanje potreb drugih, ampak tudi veselje. »Prizadevati si moramo za podjetja, ki jim je pomemben vsak posameznik, odnosi med sodelavci ter zdravo in vzpodbudno delovno okolje. Prihodnost so delovna mesta, ki bodo vzpodbujala kreativnost, dajala možnosti in cenila znanje,« je povedala.

Zbrane je nagovoril tudi župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, ki je izpostavil nizko brezposelnost in hkrati najvišjo zaposlenost mladih v kranjski občini. »V Mestni občini Kranj si želimo, da bi s 1. majem praznovali tudi uspehe, kajti le tako bomo s pozitivno energijo in pogledom naprej zagotavljali več, boljša in bolje plačana delovna mesta,« je dejal.

Podelili so tudi priznanja zaslužnim delavcem za posebne dosežke, pa tudi tistim, ki na delovnem mestu ustvarjajo dobro vzdušje. V krajšem kulturnem programu sta nastopila Pihalni orkester Mestne občine Kranj in folklorna skupina Iskraemeco.

V predsedniškem uradu so praznik dela danes popoldne zaznamovali tudi z dnevom odprtih vrat. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, se je dneva odprtih vrat udeležilo približno 250 ljudi, ki so si ogledali protokolarne in delovne prostore, predsednik republike je odgovarjal na številna vprašanja, povezana z delom predsednika republike doma in v tujini ter s protokolom. V kulturnem delu programa sta nastopili pevka Andreja Nika Fabijan in dijakinja Neža Cerinšek z avtorsko poezijo.