Pahor: Meje med Slovenijo in Hrvaško ne bo rešil Mesić ampak arbitražni sporazum

Borut Pahor se je odzval na izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, da Slovenija niti slučajno ne bo dobila izhoda na odprto morje. Premier meni, da meje ne bo rešil Mesić ampak arbitražni sporazum.

Objavljeno
01. november 2009 14.45
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Laško - Slovenski premier Borut Pahor se je odzval na sobotno izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki je povedal, da Slovenija niti slučajno ne bo dobila izhoda na odprto morje, ker bi s tem Hrvaška izgubila neposreden stik z Italijo. Pahor meni, da meje ne bo rešil Mesić ampak arbitražni sporazum.

 

Kot je pojasnil Pahor, je v tem sporazumu zapisano, da obe državi lahko sami katerokoli vprašanje rešita brez arbitražnega sodišča. Premier je izrazil prepričanje, da je treba razumeti posebne zgodovinske okoliščine in pri tem spomnil, da na obeh strani obstajajo politične sile, ki razumejo izjemnost zdajšnjega političnega trenutka. Zato Pahor, ki je danes ponovno zatrdil, da zaradi arbitražnega sporazuma s Hrvaško ne misli odstopiti, meni, da je treba zdaj pokazati preudarnost, odločnost in pogajalsko spretnost, da se arbitražni sporazum pripelje do konca.

 

Slovenski premier pričakuje, da se bodo prihodnji teden nekatere nejasnosti glede arbitražnega sporazuma razčistile in da bo v kratkem po 18. letih le prišlo do podpisa tega pomembna sporazuma v Stockholmu. Zato se bo Pahor po vseh svojih močeh skupaj z vlado potrudil, da bo parlamentarna večina potem ta sporazum tudi ratificirala.

 

"Ali se bodo ljudje na referendumu odločili podpreti ta sporazum ali ne, bodo odločitev sprejeli po svoji presoji. Jaz bom v referendumski kampanji poskušal pojasniti, da je to daleč največ, kar Slovenija v doglednem času doseže za neko pravično rešitev mejnega spora. Mislim, da smo na pragu nekega pomembnega uspeha in zato kakršno koli razmišljanje, da bi se zdaj umaknil, ne pride v poštev. Zdaj je treba dokončati delo, ki smo ga začeli," pravi Pahor.

 

Pogovori z Janšo bodo še tekli

 

Potrdil je, da se je s predsednikom SDS Janezom Janšo pogovarjal o omenjenem arbitražnem sporazumu in prav gotovo bodo ti pogovori še tekli, če ne dvostransko ali na ravni predsednikov strank, potem pa zagotovo v odboru za zunanjo politiko, kjer naj bi razčistili vse nejasnosti.

 

Glede enostranske izjave Hrvaške na arbitražni sporazum, je Pahor dejal, da Slovenija nima pravico kakor koli omejevati hrvaške suverenosti v tem smislu, da hrvaški Sabor v procesu ratifikacije sprejme enostransko izjavo in tudi Slovenija ne more nič narediti, če katera izmed držav, v tem primeru ZDA, politično podpre to enostransko izjavo. Pahor pa nasprotuje, da bi takšno izjavo podpisale države EU ali švedsko predsedstvo, ker je to predsedstvo priča sporazumu kot celoti in bi to imelo povsem drug pravni pomen.

 

Pahor je prepričan, da smo blizu rešitvi

 

Slovenski premier ocenjuje, da smo zelo blizu rešitvi vprašanja meje, čeprav nas izkušnje učijo, da je treba biti potrpežljiv do zadnjega trenutka.

 

Na vprašanje, ali je koalicija naklonjena referendumu o arbitražnem sporazumu, je Pahor odgovoril, da neka naklonjenost obstaja, sam pa ni naklonjen, da bi prav koalicija dala predlog za referendum, ker se zaveda, da bi se v tem primeru razvnele strasti, poleg tega ne odločamo samo o sebi, ampak tudi o drugem partnerju v sporazumu.

 

"Izplača se nam potruditi tudi zaradi prihodnosti naših otrok"


"Imamo priložnost, da s Hrvaško, ki bo vedno naša soseda, podpišemo dober sporazum o meji in rešimo vsa druga odprta vprašanja ter zgradimo dobro sosednost, ki ne bi bila licemersko prijateljstvo, ampak bi se to prijateljstvo baziralo na spoštovanju in vzajemnosti. Izplača se nam zdaj potruditi tudi zaradi prihodnosti naših otrok," je povedal Pahor.

 

Strinja se s tem, da je rešitev mejnega spora s Hrvaško težka, saj je na obeh straneh potrebno zagotoviti dvotretjinsko večino in na obeh straneh utegne priti do referenduma o arbitražnem sporazumu. Premier je opozoril, da bo v primeru neuspešnosti arbitražnega sporazuma, ki ga ne bi podpisali zaradi kakršnega koli razloga, ki ga sicer ta trenutek ne pozna, Slovenija zamudila veliko priložnost in bodo minila še desetletja do podpisa novega arbitražnega sporazuma.

 

Za Pahorja ni dobro, da mejni prehod Sečovlje-Plovanija ostane tam, kjer je zdaj, ker bi to bilo slabo za Slovenijo in prav v točki 3.b arbitražnega sporazuma so zapisane stvari, ki so za Slovenijo ugodne, je še dodal slovenski premier.