Pahorja mesto predsednika države ne zanima

O vsebini pogovora z Milanom Kučanom ne želi govoriti.

Objavljeno
29. oktober 2011 08.41
Posodobljeno
29. oktober 2011 08.50
D. P.
D. P.

LJUBLJANA – Predsednik SD in premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je v pogovoru za Delo zatrdil, da o kandidaturi za predsednika države ne razmišlja niti ga ta funkcija ne zanima.

Kdaj bo odstopil, ni znano


Na vprašanje, ali bo spomladi prepustil predsedniško mesto v SD svojemu nasledniku, pa je Pahor odgovoril, da bo vse ob svojem času. Z odhodi poslank iz vrst stranke SD si ne beli glave, saj to ni nič takega, s čimer se v teh letih ne bi že srečal. O vsebini pogovora z Milanom Kučanom ni želel govoriti, odločitev nekdanjega predsednika, da podpre Zorana Jankovića, pa ima za demokratično.

Dovolj izkušenj, da bi vodil vlado


Na predčasnih parlamentarnih volitvah bo kandidiral. Če bi volilci tako odločili, je pripravljen spet postati mandatar. Meni, da si je nabral dovolj izkušenj, premore pa tudi presojo, kaj je bistveno. Prepričan je, če v letu 2009 ne bi rešili slovensko-hrvaških sporov, bi bila zaman vsaka pomoč gospodarstvu, ker bi imeli hude varnostne težave.

Kako blizu grškemu scenariju?

V pogovoru je zatrdil, da Slovenija obvladuje svoje javne finance, javni dolg je pod maastrichtskimi kriteriji, primanjkljaj bo letos znašal okoli pet odstotkov. Obžaluje le zavrnitev pokojninske reforme. S tem naj bi dala Slovenija dala znamenje finančnim trgom, da smo država, ki se težko prilagaja, ker ima institucionalne okvire, ki omogočajo nasprotnikom reform, da jih zlahka zavrnejo. Naj pa bi bila Slovenija v precej boljšem položaju, kot je Grčija.

Celoten intervju v Sobotni prilogi z Borutom Pahorjem