Pahor na obisku pri Sarkozyju tudi o Jedrski elektrarni Krško

Premier Borut Pahor bo danes in jutri na uradnem obisku v Parizu. Namen obiska je zagon slovensko-francoskega strateškega partnerstva, za krepitev političnih, gospodarskih in drugih vezi med državama. Slovenski premier in francoski predsednik Nicolas Sarkozy bosta partnerstvo podpisala danes popoldne v Elizejski palači.

Objavljeno
07. marec 2011 09.21
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Pariz - Strateško partnerstvo, ki ga bosta podpisala Borut Pahor in Nicolas Sarkozy, zajema štiri področja: politično partnerstvo, partnerstvo za krepitev gospodarskega sodelovanja, inovacij in konkurenčnosti, energetsko in okoljsko partnerstvo ter partnerstvo na področju šolstva, visokega šolstva, raziskav, informacijske družbe in kulture, piše STA.

Namen partnerstva je "dodatno okrepiti tesne vezi, ki so se spletle zlasti med predsedovanjem obeh držav Svetu EU v letu 2008, ter tako zagotoviti še boljše dvostranske odnose in še boljše sodelovanje pri izgradnji Evrope", so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

MMC povzema poročanje Manice Janežič Ambrožič, ki za Radio Slovenija sporočila, da državi na političnem področju opozarjata predvsem na Zahodni Balkan, pa tudi na sodelovanje v Uniji za Sredozemlje, saj se francoska diplomacija zavzema za tesnejše sodelovanje držav ob Sredozemlju. Ena od tem pogovorov med Pahorjem in Sarkozyjem bo zagotovo tudi nemirno dogajanje v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Pahor in Sarkozy o Jedrski elektrarni Krško in Termoelektrarni Šoštanj

Kar se tiče gospodarskega sodelovanja, bosta sogovornika največ pozornosti namenila Jedrski elektrarni Krško in Termoelektrarni Šoštanj, piše MMC. Za sodelovanje pri gradnji drugega bloka Jedrske elektrane Krško se namreč zanima francosko podjetje Areva, podjetje Alstom pa ima od decembra leta 2009 podpisano pogodbo s Termoelektrarno Šoštanj o dobavi tehnološke opreme za šesti blok elektrarne. Francija si želi, da bi se projekt v Šoštanju nadaljeval.

Državi bosta največ časa posvetili gospodarstvu

Pahor se bo v torek srečal s predsednikom francoske vlade Francoisom Fillonom v palači Matignon. Po tem srečanju bo organizirana okrogla miza z ministrom za industrijo, energijo in digitalno ekonomijo Ericom Bessonom ter skupino francoskih in slovenskih gospodarstvenikov, napoveduje STA. Ob tem bo podpisan sporazum med podjetjem Bisol in podjetjem GDF-Suez.

Premier se bo v torek sestal še z generalnim sekretarjem Mednarodne organizacije za frankofonijo Abdoujem Dioufom in s predsednikom francoskega senata Gerardom Larcherjem.

Boruta Pahorja bo v Parizu spremljala tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Francija je podobne sporazume o strateškem partnerstvu že podpisala s Češko, Madžarsko, Romunijo, Bolgarijo, Litvo in Latvijo, pa tudi s Hrvaško.