Pahor navzgor, Kacin navzdol

Februarska Delova javnomnenjska raziskava kaže, da je LDS tudi ta mesec dosegla najnižjo točko doslej, raste pa druga opozicijska stranka, SD, ki je dosegla svojo doslej najvišjo točko.

Objavljeno
05. marec 2007 07.00
Priljubljenost treh največjih parlamentarnih strank v zadnjih treh mesecih
Ljubljana – Februarska Delova javnomnenjska raziskava kaže na spremembe, ki se dogajajo na političnem prizorišču. LDS je tudi ta mesec dosegla najnižjo točko doslej, raste pa druga opozicijska stranka, SD, ki je dosegla svojo doslej najvišjo točko.

Glede na javnomnenjsko podporo so socialni demokrati tako postali najmočnejša opozicijska stranka. Dobili so več kot dvakrat toliko glasov kot druga opozicijska stranka LDS. Obenem pa ne zaostajajo več veliko za demokrati, največjo stranko vladne koalicije. Razlike v javnomnenjski podpori med največjo vladno in največjo opozicijsko stranko je za tri odstotne točke.

Zaradi upadanja podpore opozicijski LDS vladna stran nič ne pridobiva. Podpora vladni SDS je ta mesec nekoliko upadla, pravzaprav je največji padec izmed vseh parlamentarnih strank doživela prav SDS. Medtem ko je LDS v primerjavi s prejšnjim mesecem dosegla za 1,6 odstotne točke slabši rezultat, je pri SDS ta razlika 2,1 odstotne točke. Še vedno pa je SDS stranka z največjo podporo in 22,7 odstotka glasov, kolikor jih je prejela ta mesec, še zdaleč ni najslabši rezultat te stranke v zadnjem času.

Manjše parlamentarne stranke ostajajo na svoji ravni in le malenkostno spreminjajo svojo uvrstitev. Vse več pa je anketirancev, ki ne bi glasovali za nobeno od sedmih parlamentarnih strank, temveč bi hoteli svoj glas oddati kakšni novi stranki.

Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela