Pahor ne izključuje velike koalicije

Predsednik Socialnih demokratov in evropski poslanec Borut Pahor je po srečanju z vodjo nemških socialdemokratov Kurtom Beckom dejal, da je mogoče, da v Sloveniji pride do velike koalicije.

Objavljeno
19. marec 2007 18.36
Predsednik SD in evropski poslanec Borut Pahor
Berlin - Predsednik Socialnih demokratov (SD) in evropski poslanec Borut Pahor je po srečanju z vodjo nemških socialdemokratov (SPD) Kurtom Beckom dejal, da je mogoče, da v Sloveniji pride do velike koalicije oz. da bodo zanjo ustvarjeni pogoji. Pahor se je z Beckom pogovarjal predvsem o izkušnjah SPD v veliki koalicij s krščanskimi demokrati (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel, pri čemer je po lastnih besedah želel zvedeti, kje so prednosti in pasti velike koalicije zlasti z vidika reform.

"Je velika koalicija pospešek za reforme ali je pravzaprav zavora zanje in kako kompromisi med velikima političnima silama rezultirajo v gospodarsko rast, brezposelnost, socialno varnost," je poglavitne teme svojih pogovorov z veljakoma nemške socialdemokracije povzel Pahor.

"Dovolj sem realen, da možnosti pogojev za veliko koalicijo ne izključujem," je opozoril Pahor, pri čemer je menil, da mu je današnji obisk v Berlinu ponudil možnost, da sam pri sebi in strankarskih kolegih razčisti dileme delovanja v veliki koaliciji, še preden bo stranka pred te dileme morda postavljena.

Pahor SD vidi kot resnega tekmeca Slovenski demokratski stranki (SDS) premiera Janeza Janše na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Iz zadnjih javnomnenjskih anket, ki SD postavljajo pred SDS, izhaja očiten trend, ki ga ne gre podcenjevati, je menil Pahor. SD sicer pripravlja nov vladni program in širi svojo ekipo, s čimer postaja stranka vplivna politična sila, je še pojasnil Pahor.

Pahor sicer ni želel komentirati, kdaj in s katerimi poslanci Liberalne demokracije Slovenije (LDS) se bo dogovoril za prestop v SD, prav tako ni želel ne potrditi ne zanikati, ali se bo podal v boj za mesto predsednika države na naslednjih predsedniških volitvah.
V zvezi z osnutkom poročila Evropskega parlamenta o Hrvaški, kjer poročevalec, evropski poslanec iz Avstrije Hannes Swoboda Sloveniji in Hrvaški za rešitev mejnih sporov priporoča arbitražo, je Pahor dejal, da si slovenska stran prizadeva uravnotežiti poročilo in povedati, kako stvari v zvezi s tem vidi Slovenija.