Pahor ne vidi razloga za zamenjavo Kresalove v zvezi s primerom Hypo

Premier Borut Pahor razlogov za zamenjavo notranje ministrice Katarine Kresal v zvezi s preiskavami domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z delovanjem Hypo Alpe Adria Bank in Hypo Leasinga, ne vidi. Kot se je na predlog stranke SDS odzval po današnji vladni seji, nima ne dokazov ne namigov, da bi Kresalova v zadevi delovala pristransko.

Objavljeno
24. februar 2011 17.48
J. M., notranja politika
J. M., notranja politika
Ljubljana – Predsednik vlade Borut Pahor je po današnji seji vlade poudaril, da ne vidi razlogov za zamenjavo ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal v zvezi s preiskavami domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z delovanjem Hypo Alpe-Adria-Bank in Hypo Leasinga. V odzivu na predlog poslanske skupine SDS je povedal, da nima ne dokazov ne namigov, da bi Kresalova v zadevi delovala pristransko.

Po njegovih besedah je ministrica skladno s prednostnimi nalogami vlade izdala posebno usmeritev, da je pregon gospodarskega kriminala prednostna naloga policije. Še posebno je poudaril, da se ne moreta ne on ne Kresalova vtikati v posamezne zadeve, ki jih izvaja policija. S Kresalovo sta se o predlogu poslanske skupine SDS pogovarjala, od nje in od drugih, ki jih je povprašal za mnenje, pa je dobil zadostna zagotovila, da policija neodvisno vodi postopke in da Kresalova ni pristranska.

Poslanska skupina SDS je v svoji zahtevi po nujni seji odbora DZ za notranjo politiko ocenila, da policija v zadevi Hypo ne opravlja svojega dela oziroma je njeno delo v teh postopkih ovirano, ker sta obe bančni ustanovi tesno povezani z LDS in drugimi strankami koalicije. Zato so predlagali, naj odbor pozove predsednika vlade Boruta Pahorja, da državnemu zboru predlaga zamenjavo ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in s tem omogoči neodvisno policijsko preiskavo v primeru menjave vodstev Hypo Alpe-Adria-Bank in Hypo Leasinga.