Pahor odgovarjal na vprašanja poslancev

»Čutim se odgovornega za odpravljanje težav, ki sem jih kot predsednik vlade skupaj z ekipo ministric in ministrov ujel decembra 2008,« je na začetku redne seje državnega zbora poslancem povedal predsednik vlade Borut Pahor.

Objavljeno
28. februar 2011 17.25
Marko Jakopec, notranja politika
Marko Jakopec, notranja politika
Ljubljana - Po njegovih besedah se Slovenija ne potaplja in ima moč, da izplava iz krize, pri tem pa bo potrebnega tudi več optimizma in sloge. Gospodarska rast je bila lani pozitivna, vlada pa pripravlja tudi sveženj ukrepov za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva, je še dejal.

Po osebni odgovornosti ga je povprašal Andrej Vizjak (SDS), ki je v podkrepitev svojega vprašanja naštel deset ključnih težav na gospodarskem in socialnem področju, ki vplivajo na vse težje razmere za življenje ljudi in delovanje podjetij. Med drugim je omenil padec konkurenčnosti gospodarstva, naraščajoče stroške dela, vse večje zamude pri plačilih in vse več stečajev, povečanje javnega dolga ter čedalje večjo brezposelnost. »Predsednik vlade je v odgovoru še navedel včeraj objavljene podatke o lanski gospodarski rasti Slovenije.

Potem ko se je BDP leta 2009 precej zmanjšal, je bila gospodarska rast lani pozitivna, je povedal in posebej poudaril, da je kriza zajela Slovenijo s časovnim zamikom, zato tudi izhod iz krize prihaja z zaostankom. »Slovenija za zdaj ohranja vso politično, socialno in gospodarsko kondicijo, da lahko izplava iz te krize,« je dejal in izrazil pričakovanje po večjem optimizmu in slogi.

Pojasnil je, da se bo vlada ta mesec intenzivno ukvarjala s paktom konkurenčnosti, ki ga predlagata Nemčija in Francija, z njim pa bo predvidoma sredi marca seznanila predsednike vseh parlamentarnih strank. Vizjaka je v dodatnem vprašanju zanimalo še, ali se bo Pahor zavzel za zaplembo premoženja tajkunov. Predsednik vlade je zagotovil, da vlada pripravlja štiri zakone, ki bodo posegli tudi na to področje in ga uredili bolje, kot je bilo urejeno doslej.

Obramba Krasa

Franca Bogoviča (SLS) je zanimalo, kaj bo storili, da bo vlada na zgodovinsko vedno občutljivem območju ob meji z Italijo in na slovenskem Krasu hitro, pravočasno in ustrezno poskrbela za zaščito slovenske kulture, kulturne krajine in jezika na slovenskem Krasu. »Ker lahko za uporabo splošne zaščitne klavzule Slovenija pri evropski komisiji zaprosi le do 1. maja 2011, je treba ukrepati takoj,« je bil odločen Bogovič.

Borut Pahor je odgovoril, da je vlada že ustanovila medresorsko skupino, ki bo brez dvoma pravočasno povedala, kakšne sklepe bi lahko sprejeli znotraj možnosti uveljavitve 37. člena akta o pogojih pristopa k pogodbam Evropske unije. Pri tem je opozoril, da pa mora na podlagi načela prostega pretoka kapitala tudi Slovenija zagotavljati možnost nakupa za vse državljane Evropske unije.

Varnost otrok

»Ali bo vlada vzpostavila ustrezen register vseh storilcev kaznivih dejanj proti spolni nedotakljivosti, ki mora biti dostopen vsem ustanovam, ki delujejo v vzgoji in izobraževanju,« je hotel od predsednika vlade izvedeti Zmago Jelinčič (SNS). Predsednik vlade je odgovoril, da kazenski zakonik v drugem odstavku svojega 84. člena že zdaj omogoča, da se na upravičeno in s področnim zakonom določeno zahtevo ustanov in društev, ki so jim zaupani otroci mladoletniki, dajejo podatki iz kazenske evidence tudi za že izbrisane obsodbe za določena kazniva dejanja.