Pahor predlagal ponovno uvedbo neenotnih zimskih počitnic

Predsednik vlade Borut Pahor meni, da trenutni sistem poenotenih zimskih počitnic za šolarje ni boljši od prejšnjega. Zato bo šolskemu ministru Igorju Lukšiču predlagal, da se ponovno uvedejo počitnic v dveh terminih. Ob tem premier pričakuje, da se bodo opravile temeljite analize o učinkih za gospodarstvo, ki "bodo pomenile osnovo za nadaljnjo odločitev".

Objavljeno
24. februar 2011 16.42
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Kot je po današnji seji vlade pojasnil Borut Pahor, se mu osebno sicer zdi, da so argumenti za to, da se vrnemo na dva termina, močnejši od tistih, ki jih je predstavil minister za šolstvo Igor Lukšič, piše STA.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je spomnila, da je ministrstvo ves čas nasprotovalo skrajšanju zimskih počitnic na en teden in opozarjalo, da takšna poteza ni dobrodošla za turistično gospodarstvo. Kot je pojasnila, bodo analizirali stanje in po koncu počitnic naredili oceno, na podlagi katere se bodo odločili o naslednjih korakih.

Kot navaja STA, zaradi nasprotovanja zlasti turističnih delavcev, ki so potencialno gospodarsko škodo poenotenja zimskih počitnic ocenili na 10 do 15 milijonov evrov, je decembra nastala posebna delovna skupina z nalogo, da oceni posledice enotnih počitnic. Premier Pahor je sicer že prejšnji četrtek izrazil domnevo, da se bo vlada naslednje leto vrnila k prejšnjemu sistemu dveh terminov, še piše STA.

V ponedeljek so se začele zimske počitnice, ki so prvič potekale hkrati za vse šolarje v državi. Po poročanju STA je spremembo šolskih koledarjev ministrstvo za šolstvo sprejelo zato, da bi omogočili skupno počitnikovanje družin z otroki, ki se šolajo v različnih regijah, upoštevajoč manjše število šolajočih se otrok, kar zmanjšuje vrvež pri različnih počitniških dejavnostih, in enakomerno porazdelitev počitnic preko celotnega šolskega leta.