Pahor prihodnji teden v Washington, obisk pri Obami ni izključen

Premier Borut Pahor bo prihodnji teden obiskal Washington. Kot je danes pojasnil po seji vlade, na delovni obisk odhaja v ponedeljek, povabil pa ga je podpredsednik ZDA Joseph Biden. Dejal je še, da ob obiskih delovne narave ni v navadi, da bi premiera druge države sprejel tudi ameriški predsednik Barack Obama, a te možnosti ni izključil.

Objavljeno
03. februar 2011 17.46
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Washington - Pahor je danes še napovedal, da se bo v Washingtonu sešel tudi s pomembnimi predstavniki političnega življenja na Kapitolskem griču. Srečal se bo tudi s predstavniki poslovne skupnosti in imel nekaj drugih razgovorov ter predavanje na Georgetown University. Kot ključnega je označil obisk v Beli hiši, poroča STA.

Univerza Johns Hopkins je tudi potrdila Pahorjevo udeležbo na transatlantskem forumu v torek. Center za transatlantske odnose in fakulteta za napredne mednarodne študije Paul H. Nitze v Washingtonu pripravljata forum o odnosih med EU in ZDA skozi pogled Slovenije, ki ga bo povezoval direktor Centra za transatlantske odnose Kurt Volker.

Prav tako v torek se bo Pahor na slovenskem veleposlaništvu udeležil sprejema ob kulturnem prazniku z otvoritvijo fotografske razstave Alenke Slavinec o lipicancih.

Premiera bo v Washingtonu spremljal tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki bo sredi tedna odpotoval še v New York in obiskal sedež ZN. Slovenija letos kandidira za nestalni sedež v Varnostnem svetu ZN za obdobje 2012-2013. Žbogar se bo poleg tega 10. februarja udeležil prazničnega kulturnega dogodka v rezidenci vršilke dolžnosti generalne konzulke v New Yorku Melite Gabrič.