Pahor: Pripravljeni smo plačati ceno za normalno delovanje

SD se je pripravljena odpovedati vodenju komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami ter komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ.

Objavljeno
30. marec 2007 17.01
Ljubljana - SD se je pripravljena odpovedati vodenju komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami ter komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ, če je to cena za to, da pride do normalnega delovanja DZ, je povedal predsednik SD Borut Pahor. V SD so tako že poslali pisna povabila na sestanek z opozicijo glede razdelitve funkcij v DZ, nad čimer je zadovoljstvo izrazil vodja nepovezanih poslancev Matej Lahovnik. Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč pa meni, da bo sestanek možen že danes.

Poslanska skupina SD je postala največja opozicijska poslanska skupina, zato sta njen vpliv in njena odgovornost danes večja kot prej, je pojasnil Pahor. V SD tako želijo prispevati k normalnemu delovanju državnega zbora. Pahor je ob tem poudaril, da jim ne gre za položaje, ampak za politiko. "Politiko lahko izvajamo tudi, če enega ali drugega delovnega telesa ne vodimo," je povedal predsednik SD in dodal, da ima slovenska politika dovolj drugih problemov, s katerimi se ukvarja.

Da je prvi interes poslanske skupine in stranke SD, da zagotovi takojšne normalno delovanje DZ, je poudaril tudi vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. Tako so pripravljeni na vsak dogovor, ki zadeva razporeditev delovnih teles, samo da je pošten. Pričakujejo tudi, da bo državni zbor - koalicija in opozicija - spoštoval njihovo pravico v zvezi s predlaganjem in izvolitvijo podpredsednika DZ, je pojasnil Potrč.

V SD so tako danes predlagali sestanek. Najprej se želijo sestati z opozicijo in se skupaj z njo dogovoriti, ali in kdaj predlagajo predsedniku DZ, da se sestanejo, je povedal Potrč. O tem, ali bodo zahtevale redno ali izredno sejo, pa bodo po besedah Potrča odločale poslanske skupine same.

Potrč je sicer poslanski skupini LDS in nepovezanim poslancem že poslal pismo, v katerem predlaga čim prejšnje nadaljevanje pogovorov o razdelitvi mest v delovnih telesih DZ. Školč je dejal, da se bodo opozicijski poslanci lahko sestali že danes po redni seji DZ.

Nepovezani poslanci ne postavljajo nobenih pogojev

Na pismo se je odzval tudi Lahovnik. Izrazil je zadovoljstvo na dejstvom, da se je poslanska skupina SD uspela uskladiti s svojo stranko o razdelitvi mest v DZ in pričakuje dogovor o terminu čim prejšnjega nadaljevanja pogovorov. Lahovnik je ob tem še poudaril, da nimajo posebnih zahtev ali pričakovanj glede funkcij v delovnih telesih, na sporazum pa čakajo že nekaj dni.

Poslanka Majda Širca (NP) je povedala, da njihova poslanska skupina ni postavljala nobenih pogojev glede razdelitve mest, razen tega, da je razdelitev narejena na podlagi števila mandatov, ki jih ima posamezna poslanska skupina. Da bo do dogovora prišlo pa se morata po njenih besedah uskladiti največji opozicijski skupini LDS in SD.

Kot je znano, se na četrtkovem rednem marčevskem zasedanju DZ poslanci in poslanke niso dogovorili o novi razdelitvi vodstvenih funkcij in članstva v parlamentarnih delovnih telesih po prestopu nekaterih poslancev LDS v nepovezano skupino poslancev oz. poslansko skupino SD. Medtem ko predsednik DZ France Cukjati pričakuje najprej uskladitev med opozicijskimi poslanskimi skupinami, pa v SD menijo, da je potreben nov dogovor vseh poslanskih skupin. O novi razdelitvi funkcij, vključno z imenovanjem podpredsednika, naj bi tako DZ odločal na izrednem ali na aprilskem zasedanju.