Pahor Slovenec leta po izboru Nedeljca

Naslov Slovenca leta naj bi si po izboru bralcev Nedeljskega dnevnika prislužil prvak socialnih demokratov Borut Pahor.

Objavljeno
20. januar 2007 16.55
Borut Pahor
Litija - Nedeljski dnevnik je v petek v športni dvorani v Litiji razglasil Slovenca leta 2006. Po mnenju bralcev je najbolj priljubljen Slovenec predsednik SD in evropski poslanec Borut Pahor, ki je dobil največ glasov oziroma povabil na kosilo. Uredništvo Nedeljskega dnevnika je za častnega Slovenca leta 2006 izbralo Toma Križnarja, zaradi katerega so se lomila kopja tudi v politiki, piše današnji Dnevnik.

Priznanje za izjemne dosežke v minulem letu pa je dobil Slovenec leta 2000, ekstremni smučar Davo Karničar.

Letošnji izbor, ki je bil že 19. po vrsti, je bil poseben po tem, da bralke in bralci do razglasitve niso vedeli, kdo je letošnji Slovenec leta. Poleg tega je letos iz uradne konkurence izstopil Milan Kučan, ki je bil Slovenec leta že trinajstkrat.

Veliki favoriti letošnje akcije, ki so bili ves čas izbora v ospredju, so Janez Drnovšek, Zoran Jankovič, Janez Janša, Borut Pahor, Gabrijel Brezovar, Sašo Hribar, Zmago Jelinčič, Petra Majdič kot edina ženska med deseterico, Peter Mankoč in Alojzij Uran. Tudi letošnjo lestvico desetih najbolj priljubljenih Slovenk in Slovencev so v celoti izoblikovali na podlagi glasov bralk in bralcev, ki so prispeli v uredništvo Nedeljskega dnevnika.

Na prireditvi so okronali tudi zmagovalko v lepotnem tekmovanju Gospa Slovenije. To je postala Novomeščanka Boža Robnik, ki nas bo na izboru za Gospo sveta zastopala 8. marca v mestu Soči ob Črnem morju. Ta licenčni izbor poteka že drugo leto, pogoj za sodelovanje v izboru pa med drugim je, da so kandidatke poročene. Letos so prijeli okoli 40 prijav, kandidatke pa so stare od 24 do 54 let. Strokovna komisija je izmed vseh prispelih prijav izbrala šest finalistk. Med njimi so o zmagovalki odločali glasovi bralk in bralcev Nike in Nedeljskega dnevnika ter ocena strokovne komisije.