Pahor: V arbitražnem sporazumu tudi stik z odprtim morjem

V predlaganem arbitražnem sporazumu o načinu rešitve vprašanja meje s Hrvaško je zapisana tudi naloga arbitražnega sodišča, da določi stik teritorialnih voda Slovenije z mednarodnim morjem, je dejal Borut Pahor na konferenci SD.

Objavljeno
24. oktober 2009 16.29
Mo. B./Ba.P./STA
Mo. B./Ba.P./STA
Postojna -  V predlaganem arbitražnem sporazumu o načinu rešitve vprašanja meje s Hrvaško je zapisana tudi naloga arbitražnega sodišča, da določi stik teritorialnih voda Slovenije z mednarodnim morjem, je na današnji konferenci SD v Postojni zatrdil predsednik vlade in prvak SD Borut Pahor. "Zakaj mislite, da naši hrvaški kolegi ne pridejo in nam skočijo v objem zato, ker smo jim nekaj podarili? Zato, ker je to napisano v arbitražnem sporazumu," je dejal na v uvodnem nagovoru na konferenci, katere naslov se sicer glasi Reševanje krize in pot okrevanja Slovenije.

Ob tem pravi, naj se vladi pusti, da pride do nekega sporazuma, ki bo omogočal, da bo mejno vprašanje rešeno in da bo Slovenija odločala z dvotretjinsko večino o pristopni pogodbi Hrvaške z rešenim mejnim vprašanjem. "Morda ne bomo vedeli, kje točno bo tekla meja, ampak načela, po kateri bo ta rešena, pa bodo znana in ratificirana," pravi Pahor in dodaja, da bodo šli do konca, tudi na referendum, če bo potrebno.

Kritikom sporazuma, ki pravijo, naj se pusti stvari take, kot so, in se blokira Hrvaško, Pahor odgovarja, da bo potem nekdo drug predsednik vlade in bo prevzel odgovornost za naše interese, vključno varnostne. "Balkan ni tako miren in varen, kot bi si želeli," je dejal premier in dodal: "Naš interes je, da imamo sosedo, v kateri so mir, stabilnost, blaginja, in da imamo z njo rešeno mejno vprašanje."

 Z davkom na nepremičnine bo obdavčen luksuz

"Ni potreben nek temeljni strah v slovenski javnosti, da bodo ljudje, ki so celo življenje garali za svojo hišo ali stanovanje, sedaj nepravično obdavčeni zanj. Šli bomo v obdavčitev nadstandarda. Kje in kako so te meje, to bo še vse predmet javne diskusije,"
je pojasnil Borut Pahor.

"Ampak če hočemo sprostiti nepremičninski trg, ga moramo narediti fleksibilnega," je dejal. Davek bo po njegovih besedah eden od instrumentov, ki bo omogočil, da bo na primer neka mlada družina z enim otrokom, v kateri sta oba odrasla zaposlena in imata visoko izobrazbo, sploh lahko v doglednem času prišla do stanovanja.

Kot je znano, ministrstvo za finance pripravlja predlog davka na nepremičnine, po njihovih navedbah bi ga lahko uvedli z letom 2011. Njegova uvedba je sicer odvisna o pripisa vrednosti nepremičninam. Obveščanje lastnikov in dokončna uskladitev pripisanih vrednosti naj bi bilo končano sredi leta 2010.

Javni interes pred strankarskim

Pahor je na današnji tretji konferenci SD v Postojni tudi poudaril, da bo delal tisto, kar misli, da je dobro in v javno korist velike večine ljudi v državi. "Javni interes pred strankarskim, pred partikularnim, odrekanje v skupno dobro," je dejal. "To je naša deviza in mislim, da lahko z njo tudi uspešno pripeljemo do konca mandat," je povedal premier kolegom iz stranke na konferenci o reševanju krize in poti okrevanja Slovenije. Ob tem je poudaril, da je zaupanje pomembnejše od priljubljenosti.

"Ne trudim se vleči všečnih potez, ne trudim se za popularnost, trudim pa se za zaupanje. Ne gre mi vedno od rok tako, kot bi si želel," je še dejal in dodal, da je zato toliko bolj pomembno, da mu zaupajo člani stranke kot njegovi najbližji sodelavci.