Pahor: Vlada nam ostaja dolžna

Ob oceni pomena leta 2006 za slovensko socialno demokracijo je predsednik SD Borut Pahor kot problematični izpostavil predvsem dve obljubi vlade, ki jih ta ni izpolnila.

Objavljeno
28. december 2006 14.23
Borut Pahor o rezultatih lokalnih volitev
Ljubljana – Ob oceni pomena leta 2006 za slovensko socialno demokracijo je predsednik SD Borut Pahor na današnji novinarski konferenci kot problematični izpostavil predvsem dve obljubi vlade, ki jih ta ni izpolnila. Namesto obljubljenega umika države iz gospodarstva država še naprej bolj ali manj ostaja lastnik v podjetjih. Prav tako pa ni izpolnila obljube o sproščenosti in bolj ustvarjalnem ozračju med ljudmi, zato "nam država ostaja dolžna, saj če hoče biti Slovenija v samem vrhu, moramo biti nadpovprečni".

Pahor pa je ob tej priložnosti izpostavil še pet dogodkov, ki so v letu 2006 najbolj zaznamovali SD. Kot je povedal, je podpis sporazuma partnerstva za razvoj pomemben tako v stvarnem smislu - kot dokument, ki so ga podpisale stranke, da bi skupaj dosegle boljše življenje na državni ravni - kot v simboličnem smislu, ki se kaže v tem, da "smo majhni, a smo lahko veliki, če smo enotni."

SD je letos sprejela tudi nov program Slovenija v vrhu razvitega sveta. "To je dokument, ki bistveno odstopa od sporočil, ki jih je v programskem smislu prej dajala SD. Ta se je sedaj popolnoma obrnila v prihodnost," je izpostavil Pahor. Kot je še dodal, je najbolj pomembno sporočilo programa, da SD želi biti sila modernizacije Slovenije, da razume, da je za hitro modernizacijo Slovenije pomembna njena konkurenčnost v mednarodnem prostoru, da pa je zaradi majhnosti države socialna povezanost med ljudmi izjemnega pomena in je zato neko novo ravnovesje med konkurenčnostjo in solidarnostjo eden od glavnih izzivov slovenske politike.

Kot pomembne je Pahor izpostavil še decembrsko odločitev SD, da začne pripravljati alternativni vladni program za leti 2007/2008, soliden rezultat stranke na letošnjih lokalnih volitvah, ki je dal vedeti, da je SD "stranka v vzponu", ter 1000 novih članic in članov, kar je po Pahorjevem mnenju dokaz, da ljudje v SD vidijo nekega novega političnega zaveznika za prihodnost.