Pahor: Vstop Turčije je v interesu Evropske unije

Slovenski predsednik vlade Borut Pahor je danes prispel na dvodnevni obisk v Turčijo, kjer se je že srečal s turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Objavljeno
03. marec 2011 22.21
Mojca Boštele, delo.si
Mojca Boštele, delo.si
Ankara -  Premiera sta podpisala sporazum o strateškem partnerstvu, ki bo po besedah Pahorja poglobil politične in kulturne odnose ter gospodarske vezi. Po poročanju STA bi državi sodelovanje lahko poglobili na področju gradbeništva, metalurgije, industrije in farmacije. Blagovna menjava med njima pa je v prvih desetih mesecih lanskega leta znašala skoraj 300 milijonov evrov.

Predsednik slovenske vlade je po srečanju pohvalil delo Erdogana, ki po njegovih besedah vodi politično in gospodarsko uspešno državo. Dejal je tudi, da so politični odnosi med državama odlični in da temeljijo na medsebojnem zaupanju in prijateljstvu.

Tamkajšna tiskovna agencija Anadolu poroča, da sta Erdogan in Pahor spregovorila tudi o približevanju Turčije Evropski uniji. »Slovenija nas v pogajanjih z EU ni nikoli zapustila. Verjamem, da bo tako še naprej,« je na včerajšnji skupni tiskovni konferenci povedal Erdogan. Slovenski premier je potrdil beseda kolega in dodal, da je vstop Turčije kot vodilne države v regiji v interesu EU. Po besedah Pahorja, bo v naslednjem desetletju postala ena od 15 najpomembnejših držav na svetu.

Slovenski premier se bo jutri srečal tudi s turškim predsednikom Abdullahom Gülom, v Istanbulu pa bo skupaj z gospodarsko delegacijo sodeloval na slovensko-turški poslovni konferenci.