Pahor želi okrepiti gospodarsko sodelovanje

Premier Borut Pahor, ki se v ZDA mudi od ponedeljka, se bo jutri srečal s podpredsednikom Joejem Bidnom, 
za trenutek pa se jima bo pridružil tudi poglavar Bele hiše Barack Obama.

Objavljeno
08. februar 2011 09.54
Boris Čibej, Sebastijan Kopušar, New York
Boris Čibej, Sebastijan Kopušar, New York
Washington - S prijetnim kramljanjem ob potici in slovenskem vinu, s katerima je demokratska senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, potomka slovenskih priseljencev, na Kapitolskem griču sprejela predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja, se je v ponedeljek popoldne začel nekakšen slovenski teden v ZDA, ki ga bosta okronala sredino bežno srečanje slovenskega premiera z ameriškim predsednikom Barackom Obamo ter četrtkov pogovor generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna in slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja.

»Mimogrede, kakor najbrž veste, se tudi mi, tako kot vse druge države Evropske unije, ubadamo z gospodarsko krizo. A nam po mojem gre dobro, zato si lahko privoščim, da sem tri dni zdoma. To je moja najdaljša pot na tuje, odkar sem postal premier,« je Pahor pozdravil štiri predstavnike ameriških zakonodajnih oblasti, ki so ga pričakali v stavbi kongresa. Vsi - gostiteljica Klobucharjeva, njen senatorski kolega iz Iowe Tom Harkin, po čigar žilah se prav tako pretaka slovenska kri, predsednica senatnega pododbora za Evropo Jeanne Shaheen iz New Hampshira ter demokratski kongresnik iz Ohia in hrvaške gore list Dennis Kucinich - so člani demokratske stranke.

Potica in dvostransko sodelovanje

Čeprav se je pogovor na Kongresnem griču vrtel zlasti okoli znamenite slovenske nacionalne jedi, kar je na občasnih srečanjih predstavnikov slovenskih oblasti in ameriških kongresnikov postalo že nekaj tradicionalnega, je poglavitni namen Pahorjevega obiska okrepitev dvostranskega sodelovanja med državama, zlasti gospodarskih stikov. Po uradnih ameriških podatkih je Slovenija v prvih enajstih mesecih lanskega leta v ZDA izvozila za 423,5 milijona dolarjev blaga, uvozila pa ga je za 310,3 milijona. Slovenski premier bi rad, da bi se menjava povečala, zato se je včeraj udeležil delovnega kosila na ameriški trgovinski zbornici, še prej pa je na delovni zajtrk povabil kak ducat ameriških poslovnežev, ki jim je pripovedoval o možnostih vlaganja v Sloveniji.

Na zajtrk so med drugim prišli predstavniki Xeroxa, Honeywella, Goodyeara, svetovalnega in lobističnega podjetja Blue Star Strategies, igralniškega Harahsa, ladjarja Dorval ter upravljavca pristanišč Moffatt and Nichol, ki jim je Pahor skupaj z Žbogarjem in Križaničem zagotovil, da je Slovenija varna država, ki obvladuje inflacijo, hkrati pa ima zanimivo lego na križišču prometnih tokov. Minister Franc Križanič je pohvalil slovensko izobraženo in prilagodljivo delovno silo, ki po njegovem razmeroma dobro govori tuje jezike, te slovenske prednosti pa je na zajtrku potrdil tudi dosedanji ameriški vlagatelj Goodyear.

Ameriški poslovneži, ki jih zanima zlasti vlaganje v energetiko, finančni sektor, igralniški turizem ter informacijsko tehnologijo pri pobiranju cestnin, so zadovoljni s slovenskim obdavčenjem dohodka podjetij, ki je za evropske razmere ugodno, je povedal Križanič. Najbolj se pritožujejo zaradi postopkov pri pridobivanju dovoljenj, od okoljskih do administrativnih, saj so predolgi in preveč zapleteni, vlagatelji pa potrebujejo hiter odgovor.

»Večina povabljenih že ima v mislih konkretne projekte. Menim, da jih bo večina uresničenih,« je bil optimističen slovenski finančni minister. Prvi razpisi, ki so zanimivi tudi za ameriške vlagatelje, bodo objavljeni sredi letošnjega leta. »Seveda pa ni nujno, da bodo na njih zmagali. Morali se bodo potruditi,« je dodal Križanič.

Jutri srečanje tudi 
z ameriškim podpredsednikom


Odnosi med državama in okrepitev gospodarskega sodelovanja bodo tudi glavna tema današnjega srečanja med Pahorjem in ameriškim podpredsednikom Josephom Bidenom, ki se jima bo za nekaj trenutkov pridružil tudi poglavar Bele hiše Obama.