Pahor zlatim maturantom: »Vsi vi ste že danes vzgled«

Objavljeno
04. oktober 2014 18.05
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Brdo pri Kranju - Predsednik republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar sta danes tradicionalno gostila maturantke in maturante, ki so na maturi dosegli vse možne točke. Pahor je med drugim dejal, da se veselimo prihodnosti, ki jo bodo sooblikovali, ministrica pa jim je zaželela izsanjanje sanj.

Ministrica je v nagovoru poudarila, da je sprejem za najboljše maturante poklon države znanju in izjemnosti. Maturantom je dejala, da njihov uspeh pomeni, da imajo v življenju jasen cilj ter jim zagotovila, da bodo na ministrstvu dali vse od sebe, da jim omogočijo kakovosten in sodoben študij.

Zaželela jim je, da odidejo novim izkušnjam in znanju naproti tudi v tujino in jih obenem zaprosila, da potem ta znanja unovčijo doma, v Sloveniji, kjer imamo vse danosti za dobro in uspešno življenje. »Izsanjajte svoje načrte, uživajte študentsko življenje, ki je zagotovo eno najlepših življenjskih obdobij. Posvetite se področjem, ki ste si jih izbrali, pri tem pa ne pozabite tudi na tkanje prijateljskih vezi, ki vas bodo spremljale celo življenje,« je dejala Setnikar Cankarjeva.

Tako ministrica kot predsednik Pahor sta se ob tem zahvalila tudi pedagoškim delavcem in staršem, ki so srednješolcem pomagali do tega uspeha.

Pahor je ob tem izpostavil predvsem tiste učitelje in profesorje, ki mladim dajejo nekaj več, nekaj, kar jih spodbudi, navdihne zato, da presežejo povprečnost. Tega ne počno zaradi nagrade, je prepričan predsednik, ampak zaradi osebnega in profesionalnega zadoščenja, zato jim je skupaj z ministrico obljubil, da se bodo trudili, da bi jim omogočili okoliščine, v katerih bi bilo to njihovo zadoščenje lahko še večje. Svoje delo in poslanstvo pa naj nadaljujejo, jih je prosil Pahor.

Spomnil je, da je tudi sam oče gimnazijca. Zato ve, kako težko, odgovorno, a hkrati lepo je biti starš. Zato se je zahvalil tudi staršem, ki znajo dopustiti, da gredo otroci za njimi ali mimo njih do najbolj neodkritih razsežnosti radovednosti ali to storijo z njihovo odkrito spodbudo. Spodbuda k pogumu, da se išče nekaj drugačnega, neodkritega, nekaj, kar je morda tabu, je izredno dragocena, je dejal.

A ob vsem tem je postavil v središče tudi maturante. »Ne glede na pomoč profesorjev in staršev, je uspeh, ki ste ga dosegli, najprej in predvsem vaš. Vsak ve, katere okoliščine so ga omogočile. Karkoli je že posebnega prispevalo k temu, s tem nadaljujte po svojih najboljših močeh, da dosežete največ, kar je mogoče,« je med drugim dejal Pahor v nagovoru maturantom. Te je tudi spodbudil, da zrastejo v ustvarjalno osebnost in na svoj način prispevajo, da bodo tisti za njimi deležni istega ponosa in veselja, kot so ga danes sami.

»Vsi vi ste že danes vzgled,« je poudaril Pahor, vzgled svojim vrtnikom, tistim, ki prihajajo za njimi in tistim, ki so to pot že prehodili in se sprašujejo, če bi tudi sami lahko dosegli tak uspeh, če bi ravnali drugače.

»Ste vzgled, zato previdno z njim. Zlasti tisti, ki boste postali vodilne osebnosti, ta vzgled porabite za nekaj dobrega,« jih je med drugim pozval.

Vsi tisti, ki bodo prišli na tak položaj, da bodo vplivali na razpoloženje širše med ljudmi, imajo možnost in na nek način odgovornost, da prispevajo k temu, da v družbi zmaga tisto, kar je dobro in pravično, kar pelje naprej. »Te moči, ki jo imate, se morate zavedati in mislim, da se je. Veselimo se prihodnosti, ki jo boste sooblikovali in si želimo, da bi jo tako, da bi bila boljša za vse nas,« je še dejal predsednik.

Letos je maturo z odliko opravilo 95 dijakov. En maturant je izjemen uspeh dosegel na mednarodni maturi, 25 na splošni ter 69 na poklicni maturi. Dijaki z izjemnim uspehom prihajajo iz 17 gimnazij in 35 srednjih šol, so zapisali na spletni strani ministrstva za izobraževanje.