Pahorjeva dilema

Objavljeno
19. marec 2007 19.49
Politično in družabno srečanje Socialnih demokratov v Slovenski Istri
Ali se je LDS v zadnjih dveh letih res toliko spremenila, da se številni poslanci, kot sami zatrjujejo, v njej več ne prepoznajo? Ne vem, bolj kot programske, vsebinske ali ideološke razlike se zdijo problem predvsem osebne zamere in nesoglasja med protagonisti sedanje komedije zmešnjav liberalne demokracije. Vodilni ljudje stranke se očitno med seboj več ne prenesejo, Jelko Kacin – ki sicer ni ravno tip diplomatskega politika – je zgolj pospešil proces razpada, ki je bil po porazu na volitvah leta 2004 verjetno neizbežen. LDS se je vedno predstavljala kot heterogena skupina ljudi, ki pa ima stične točke, vendar so bile te točke očitno predvsem ali zgolj participiranje na oblasti.

Padec v anonimnost opozicije je te osebne zamere in frustracije potenciral do takšne mere, da liberalci niso mogli počakati niti do prihodnjih državnozborskih volitev in so se razšli. Napovedanega prestopa k socialnim demokratom se verjetno veseli predvsem trdo jedro te stranke, kamor sodijo denimo Miran Potrč, Aurelio Juri in Breda Pečan, medtem ko pri predsedniku Borutu Pahorju ni zaznati prevelikega navdušenja. Pahor je v zadnjih letih vložil veliko diplomatske spretnosti in energije, da je krotil nasprotovanje starih in obenem vzbudil entuziazem novih članov za transformacijo socialnih demokratov v sodobno evropsko stranko leve provenience. Morebiten prihod »liberalnih« gromovnikov bi lahko to za sedaj še krhko ravnotežje hitro porušil, saj je težko pričakovati, da se bodo glede na svoj temperament Anton Rop, Darja Lavtižar Bebler in Milan M. Cvikl (Marko Pavliha se zdi še najbolj širokega duha) elegantno vključili v Pahorjev novi koncept in denimo partnerstvo za razvoj.

Kakorkoli že, LDS se danes zdi odpisana stranka (nekatere ankete o domnevno visoki podpori društvu Zares se ne zdijo ravno verodostojne), kaj se bo zgodilo s socialnimi demokrati pa je preuranjeno napovedovati; vsekakor pa Pahorja ob evforiji nad nenadnim povečanjem števila poslancev čaka težko delo ob občutni okrepitvi strankarske stare garde, ki ni pripravljena na nobene kompromise.