Pahorjeva SD je za referendum

Pahorjeva SD se zavzema za predhodni posvetovalni referendum o arbitražnem sporazumu. Opozicijski SDS si potezo razlaga po svoje - vlada je v dvomih, pravijo. Koalicija se bo o referendumu posvetovala v torek.

Objavljeno
09. november 2009 08.25
Zoran Potič, Rok Kajzer
Zoran Potič, Rok Kajzer
Ljubljana - Po posvetu vodstva vladajoče SD v soboto v Velenju je vse bolj jasno, da bo podpisu arbitražnega sporazuma v Stockholmu sledila ustrezna verifikacija, ki jo je v petek predlagal predsednik republike Danilo Türk. Predsednik vlade in vladajoče SD Borut Pahor je predstavil stališče, da se v SD zavzemajo za predhodni posvetovalni referendum o arbitražnem sporazumu, predlagali pa bodo še ustavno presojo sporazuma pred ratifikacijo v državnem zboru.

 

Koalicija se bo o referendumu posvetovala jutri, v opozicijski SDS, ki se zavzema za naknadni zakonodajni referendum, pa Pahorjevo potezo razumejo tako, da v vladi dvomijo o arbitražnem sporazumu. »Skoraj vsak dan se vladajoča koalicija spomni kake poteze, s katero poskuša relativizirati svojo slabo odločitev,« menijo v SDS. Pahor je v soboto pojasnil odločitev za posvetovalni referendum, ker menijo, da bi bilo prav, »da se o tako pomembni zadevi pred odločanjem v državnem zboru vpraša za mnenje ljudi in se ga potem tudi upošteva«. Premier je prepričan, da je arbitražni sporazum najboljši možni v danih okoliščinah, zato je prepričan, da ga bodo državljani sprejeli kot pravičen način ureditve meje.

 

Za SLS bi bil smiselen posvetovalni referendum le pod pogojem, če bi ob vprašanju, ali volivci podpirajo arbitražni sporazum, zastavili tudi vprašanje, ali so volivci za to, da podprejo vstop Hrvaške v EU, a pod pogojem, da se sosednja država umakne s slovenskega ozemlja in da Slovenija ohrani teritorialni stik z odprtim morjem. V SLS, ki ima že zbranih 38 poslanskih podpisov za naknadni zakonodajni referendum, menijo, da je po predhodnem posvetovalnem referendumu mogoč še naknadni zakonodajni referendum, če sta zastavljeni različni referendumski vprašanji.

 

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela.