Pahorju največ podpore za predsednika republike

V konkurenci tistih, ki so doslej bolj ali manj neposredno napovedali svojo kandidaturo na volitvah predsednika republike, bi zdaj največ glasov dobil Borut Pahor, kaže tokratna anketa Dela.

Objavljeno
03. marec 2007 07.00
Koga od naštetih bi volili na predsedniških volitvah?
Ljubljana - V konkurenci tistih, ki so doslej bolj ali manj neposredno napovedali svojo kandidaturo na volitvah predsednika republike, bi zdaj največ glasov dobil Borut Pahor. Tako kaže tokratna anketa Dela. Za Pahorja bi glasovala tretjina anketiranih, natančneje 34,4 odstotka. Po uvrstitvi mu sledi Janez Drnovšek z 20,4 odstotka glasov, tretjeuvrščeni Lojze Peterle pa je dobil 16,7 odstotka glasov. Za Barbaro Brezigar bi svoj glas dalo 8,3 odstotka, za Zmaga Jelinčiča pa 7,6 odstotka sodelujočih v anketi. Neodločenih jih je bilo 12,5 odstotka.

V sporu predsednikov vlade in države za sklenitev kompromisa

Kako naj se reši zaplet glede imenovanja guvernerja Banke Slovenije, je bilo tudi eno od zastavljenih vprašanj sodelujočim v Delovi anketi. Slovenska javnost je za sklenitev kompromisa. Največji delež, 39,8 odstotka, ima odgovor, naj Janez Janša in Janez Drnovšek dosežeta dogovor. Da naj vpleteni delujejo po predpisanih pravilih, je odgovorilo 28,4 odstotka vprašanih. Da bi moral popustiti Drnovšek, je odgovorilo 6,6 odstotka, da naj popusti Janša pa 12,1 odstotka anketirancev. Z ne vem jih je odgovorilo 13,2 odstotka. Za kompromis so tako volivci opozicije kot vladne koalicije, sicer pa je pričakovano delež tistih, ki popuščanje priporočajo Janši, višji med volivci SD in LDS, delež tistih, ki to priporočajo Drnovšku, pa je največji med volivci SDS.

Več v današnjem tiskanem Delu