Pahorju žal za univerzo, Marušič molči

Študentje kot protest organizirajo predavanja za »nesposobne« profesorje na trgu pred univerzo.

Objavljeno
12. oktober 2016 11.23
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – »Ne vem, kaj misli gospod Marušič, mislim pa, da to, kar počenja, ne spada v noben način civilnega oziroma kulturnega ravnanja. To spada v samovoljo, v hotenje za neki svoj cilj, ki v bistvu ni cilj, zaradi katerega je on rektor,« je pisatelj Boris Pahor komentiral odpustitev 12 rednih profesorjev in njihovo prezaposlitev zgolj na Znanstveno-raziskovalno središče Koper.

»Žal mi je, da sem postal častni doktor pri univerzi, ki je tako lahko ranljiva. In mi je zelo žal, da se to dogaja na primorski univerzi, ki je del primorske kulture. Zdi se mi nemogoča izjava, da so jim preklicali pogodbo zaradi nesposobnosti. Ali to ni res ali pa so delali proti vsem zakonom, ker so poučevali, čeprav niso sposobni poučevati. Brez dvoma gre za nazadovanje univerze, če ima na humanistiki tak upad zgodovine in filozofije,« je dejal tržaški pisatelj Boris Pahor. »Iskreno mi je žal, da moram doživeti takšno početje na slovenski univerzi s tako grobostjo in diktaturo. Zato apeliram na slovensko vlado, da odloči o življenju inštituta, da ga nekako usposobi in bo vsaj inštitut (ZRS) igral vlogo, ki bi jo morala igrati univerza.«

Pirjevec predavanja ne bo nikoli pozabil

Včeraj so se na Titovem trgu pred univerzo in v Mladinskem kulturnem centru Koper nadaljevala predavanja iz pedagoškega procesa odpuščenih profesorjev, ki jih je poslušalo kakšnih 30 študentov. Prvega dne sta na Titovem trgu in potem zaradi dežja v kavarni Loggia predavala akademik Jože Pirjevec in zgodovinar Borut Klabjan o partizanstvu in spomenikih z rdečo zvezdo, o potrebi po bolj uporniškem duhu v naši družbi. »To je zame najpomembnejše predavanje v mojem življenju, ker ga zagotovo ne bom pozabil. Zaradi takšne izkušnje in zaradi podpore študentov sem na neki način lahko hvaležen tistim, ki so nas pripeljali v to,« je dejal Pirjevec.

Pisatelj Boris Pahor je ostro obsodil dogajanje na primorski univerzi. Foto: Roman Šipić/Delo

 Žan Miha Šulek, študent tretjega letnika zgodovine, je pojasnil: »To je manifestacija, s katero želimo rektorju dokazati, koga so izločili iz študijskega procesa, da so izločili za nas pomembne ljudi, ki so bili zanimivi in so nas dosti naučili. Ne protestiramo nasilno. Pokazati želimo, da smo mladi intelektualci, in to dokazujemo z manifestacijo. Vsi smo vpisani na fakulteto za humanistične študije. Pobuda je prišla z naše strani in tudi celotna organizacija je naša – študentje od tretjih letnikov do absolventov in študentov druge stopnje. Veliko nam pomeni, da so se profesorji odzvali. Ta predavanja niso uradna, seveda niso predavanja iz rednega študijskega programa, ampak kljub temu zelo koristna za nas. Lahko širimo in poglabljamo znanje. So zelo zanimiva in daleč od tega, da bi bila dolgočasna, saj smo na njih še bolj sproščeni kot običajno,« je pojasnil Šulek.

Večina odpuščenih pripravila študijske programe

»Profesorji smo se radi odzvali na povabilo študentov, ker gre za pobudo, ki razgalja škodo, ki jo na ta način doživlja univerza,« je opozorila jezikoslovka, nekdanja dekanja koprske humanistike Vesna Mikolič. »Vsi, ki opozarjamo, da je bilo odpuščanje profesorjev nezakonito in tudi neetično, čutimo poslanstvo predaje našega znanja študentom. Kajti večina odpuščenih profesorjev je pripravila študijske programe na koprski univerzi, zato samo upamo, da bodo vsaj programi ostali in opravljali poslanstvo. Za ta predavanja zunaj univerze smo izbrali zanimive teme, primerne za čas, ki se nam dogaja.« Vesna Mikolič je pojasnila, da bo manifestacija trajala ves teden, da se želijo študentje od profesorjev dostojno posloviti. »S tem dokazujejo, da so nas radi poslušali.«

Rektor Dragan Marušič ni hotel komentirati izjav Borisa Pahorja in akcije študentov humanistike. Izvedeti pa nam je uspelo, da je akt o ustanovitvi samostojnega zavoda ZRS že pripravljen.