Panika je najhuje, kar nas lahko doleti

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič računa, da bo epidemija nove gripe Slovenijo obšla. Ob tem dodaja, da smo, če nas bo vseeno doletela, nanjo pripravljeni. Pogovori o priporočilih EU, naj se izobraževalni zavod ob večjem številu zbolelih zapre, potekajo.

Objavljeno
25. avgust 2009 14.08
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Ministrstvo za šolstvo in šport je pred začetkom novega šolskega leta povabilo ravnatelje vseh osnovnih in srednjih šol na informiranje o tem, kako je treba ravnati, da bodo učinki morebitne pandemije nove gripe čim manjši, je povedal minister za šolstvo Igor Lukšič. Ob tem je izpostavil, da je panika najhuje, kar nas lahko doleti pri epidemiji.

Kot je dejal Lukšič v današnji izjavi za javnost, ministrstvo računa na to, da bo epidemija Slovenijo obšla, "če pa nas bo že doletela, smo nanjo pripravljeni".

 

Glede priporočil EU, naj se izobraževalni zavod ob večjem številu zbolelih učencev začasno zapre, je Lukšič dejal, da pogovori in usklajevanja o teh ukrepih trenutno potekajo. Obenem je poudaril, da da morajo biti ta navodila usklajena ter pospremljena tudi z navodili drugih resorjev. Po njegovem namreč nič ne pomaga, če ministrstvo za šolstvo prepreči združevanje otrok v šoli, hkrati pa ne da ustreznih navodil tudi preko medijev, naj se otroci ne združujejo kje drugje.

 

Ker je bolezen nove gripe sedaj blaga oz. zmerno težka, na Inštitutu za varovanje zdravja predlagajo predvsem ukrepe za zmanjšanje okužbe pri sebi oz. za zmanjšanje širjenje okužbe na druge, je dejala predstojnica Centra za nalezljive bolezni na inštitutu Alenka Kraigher.

 

To lahko po njenih besedah zagotovimo z doslednim izvajanjem higiene. Kot je dejala, na inštitutu priporočajo pogosto umivanje rok z milom in vodo ter brisanje rok s papirnato brisačo po umivanju.

 

Pogoje za izvajanje ustrezne higiene pa morajo zagotoviti tako delovna organizacija kot tudi vzgojno-izobraževalni zavodi, je poudarila Kraigherjeva. Ob pojavu tipičnih bolezenskih znakov pandemske gripe Kraigherjeva priporoča omejitev stikov z drugimi ljudmi, zdravnika pa naj oboleli pokličejo po telefonu.

 

Pri preprečevanju širjenja bolezni je pomembno, da oboleli otrok oz. delavec ne hodi v vzgojno-izobraževalni zavod. Zaenkrat velja, da naj oboleli ostane doma še sedem dni od začetka bolezni oz. tudi dlje, če tako narekuje bolezensko stanje in to presodi izbrani zdravnik.

 

V vzgojno-izobraževalnem zavodu morajo biti vzpostavljeni pogoji, da otrok, ki zboli, lahko počaka na starše v prostoru, kjer ne bo drugih otrok, je poudarila. Tudi v primeru, če zboli zaposleni, naj ta obvesti predpostavljenega in zapusti delovno okolje, potem pa naj na primeren način poišče zdravstveno pomoč, še svetuje Kraigherjeva.