Parafinska »smola« v Markovcu

Nekaj mesecev po tem, ko je podjetje Kugler prebarvalo notranje stene predorske cevi, se je začela barva luščiti.

Objavljeno
10. oktober 2013 21.55
Mišič in predor Markovec
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Prvo večjo napako pri gradnji predora Markovec so odkrili, še preden je predor zgrajen do konca. Nekaj mesecev po tem, ko je podjetje Kugler iz Celja prebarvalo notranje stene predorske cevi, se je začela barva na številnih mestih luščiti. Kriv je parafinski premaz, s katerim so izvajalci mazali beton, pleskarji pa za parafin (vosek) niso vedeli.

Podjetje Kugler je za opravljeno delo od Alpine Bau zahtevalo 450.000 evrov. Približno polovico tega zneska je dobilo plačanega, druge polovice pa ne, ker je šel Alpine Bau v stečaj. Kugler je zato že vložil odškodninsko tožbo proti Darsu, da za opravljeno barvanje dobi še neizplačanih 225.000 evrov. »Ne drži, da nam to dolguje Alpine Bau. Preden smo postali podizvajalci avstrijskemu gradbincu, smo morali od Darsa dobiti potrditev, da smo nomirani, kot se reče. To pomeni, da je Dars prevzel odgovornost za naše poplačilo v primeru izvajalčevega stečaja,« je včeraj izjavil Boris Kugler in zanikal krivdo za luščenje barve s stene predora.

»Preden smo se lotili posla, smo morali predložiti ustrezna potrdila za vse materiale, ki smo jih uporabili. Hkrati smo skupaj podpisali tehnični list, na katerem je tudi naša zahteva, da morajo biti stene, ki so bile namenjene barvanju, čiste, da na njih ni maščob ali podobnih snovi,« zatrjuje Boris Kugler. Njegovo podjetje ni še nikoli pleskalo notranjosti predorov, pleskali pa so druge podobne površine. Kot se je pozanimal, ne drži navedba, da je premaz iz parafina nekaj običajnega za beton v predorih. »To, da je parafin na stenah, bi nam morali povedati. Najprej so nam predstavniki nadzornikov tajili, da bi bilo kar koli posebnega na stenah. Zato smo pri Institutu Jožef Stefan naročili zahtevno analizo, ki je odkrila parafin. Mi pa smo dobili pričanje delavca, s pomočjo katerega smo prišli do uporabljenega premaza. Proizvajalec tega premaza nam je zagotovil, da takšne površine ni mogoče več barvati, ker se premaz vpije v steno. Zato bi prav radi vedeli, kako bodo parafin spravili iz betona in katero podjetje si bo zdaj upalo dati jamstvo za opravljeno pleskanje,« je dejal Kugler.

Naredili so tudi preizkus: en del betonske površine so temeljito sčistili z vročo paro in je tisti trenutek delovala čista. Naslednjega dne pa so na isti površini spet opazili, da je iz stene izstopil tanek sloj parafina.

Po mnenju Borisa Kuglerja bodo imeli naslednji izvajalci precej težav z barvanjem predorskih sten. Dodaja, da bo sodišče povedalo, kdo je zares kriv v tem primeru.

Marjan Ortar, odgovorni nadzornik DRI za predor Markovec, včeraj ni bil dosegljiv, vendar so nam v Darsu pojasnili, da je parafin v postopkih izdelave betona v predorih nekaj povsem običajnega in da bi moral glavni izvajalec to povedati svojemu podizvajalcu. Kugler je namreč barval predorski beton v času, ko je Alpine Bau še gradil predor (od decembra lani do aprila letos). Zato je Kugler odgovoren izvajalcu (Alpine Bauu), Alpine Bau pa Darsu. Za popravilo slabo opravljenega pleskanja bodo denar črpali iz zneska, ki ga še niso plačali izvajalcu, ali pa iz bančnega jamstva (za dobro in pravočasno opravljeno delo) v višini 5,5 milijona evrov, ki ga je Dars že unovčil pri NLB. Zato naj ne bi bilo škode za Dars.

Po podatkih Darsa bodo novi izvajalci morali odstraniti več kot 40.000 kvadratnih metrov barve in spodnjih nanosov, očistiti parafin z betona in se dela lotiti znova. Po sedanjih ocenah naj bi to delo stalo več kot milijon evrov – več kot dvojna vsota izdanega računa za prvotno barvanje. Dars je že objavil razpis in prav danes namerava odpreti ponudbe.