Park bo vodil začasni direktor brez podpore

KP Strunjan Robert Smrekar zanika politično kadrovanje, na ministrstvu odgovarjajo, da izpolnjuje vse pogoje

Objavljeno
22. april 2017 16.28
vidic/PANORAMA
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Strunjan – »Za mano ni gradbenega lobija, ne bom dovolil pozidave Strunjana. Če bi člani sveta zavoda hoteli poslušati mojo vizijo, bi ugotovili, kaj in kako nameravam delati,« je včeraj za Delo odgovoril dosedanji samostojni podjetnik in pravnik Robert Smrekar.

Smrekar bo v ponedeljek kot vršilec dolžnosti za šest mesecev prevzel vodenje Krajinskega parka Strunjan. Čeprav so zamenjavi dosedanjega direktorja parka Marka Starmana, ki je park vodil devet let, nasprotovali predstavniki občine Piran in Izola, krajevne skupnosti Strunjan, strokovnega sveta in več kot dve tretjini članov sveta zavoda, je vlada na zadnji seji podprla Roberta Smrekarja iz Portoroža, sicer člana stranke Desus. Smrekar je še enkrat zanikal, da je bil izbran zaradi strankarske pripadnosti: »Svojega predhodnika Marka Starmana izjemno cenim in menim, da je dobro opravil svoje delo, vendar trdim, da se da park voditi še bolje. Ministrica Irena Majcen me je dve uri spraševala o moji viziji. Če bi si člani sveta zavoda vzeli 15 minut časa, bi jim pojasnil napačna mnenja o meni,« je dejal in zanikal očitke, da je nezakonito (in za plačilo) dajal pravno pomoč brez ustreznih pogojev.

Z ministrstva za okolje in prostor so nam odgovorili, da Robert Smrekar izpolnjuje vse pogoje ter da svet zavoda ni pojasnil razlogov proti njegovemu imenovanju. Niso pa odgovorili, zakaj so se odločili za podelitev le začasnega mandata in kako bo lahko sodeloval s svetom zavoda, v katerem sta ga od devetih članov podprla le dva, tako ali drugače povezana s stranko Desus. »Ne vem, kakšna je razlika med Markom Starmanom in menoj. Kolikor vem, sva oba pravnika, tudi on je prej služboval le v državnih službah in ni bil biolog ali naravovarstvenik, tudi njega je za zadnji mandat predlagala ista stranka kot zdaj mene. Pri svojem delu sem se pogosto ukvarjal s posli, ki presegajo vrednost letnega proračuna krajinskega parka. In kot podpredsednik sveta KS Portorož sem odločno nasprotoval pozidavi treh večjih območij v urbaniziranem Portorožu, kar pomeni, da bom v Strunjanu še toliko bolj pozoren.«

»Kdor verjame, da Smrekar ni bil izvoljen po strankarski pripadnosti, verjame tudi Sneguljčici. Dokaz, da niso prepričani o njegovih kompetencah, je odločitev, da so ga imenovali le za šest mesecev. A to bo ravno dovolj, da se bo pripravil in za naslednji razpis verjetno oddal boljši predlog vizije parka,« pa je dejal predsednik strokovnega sveta parka Robert Turk.