Parkirišče v Zelencih je črna točka turizma

Lokal ob naravnem rezervatu zaprt, parkiranje onemogočeno. Kazenska ovadba za agrarno skupnost.

Objavljeno
22. maj 2017 22.26
Blaž Račič
Blaž Račič
Zelenci – V Agrarni skupnosti (AS) Podkoren so si zaradi ograje, ki so jo postavili na svojem parkirišču ob naravnemu rezervatu Zelenci, prislužili kazensko ovadbo na tožilstvo. Čeprav so Zelenci znamenitost, ki so za kranjskogorski turizem »vitalnega pomena«, vse kaže, da na parkirišču v njihovi neposredni bližini v poletni turistični sezoni ne bo mogoče parkirati. Zaprt ostaja tudi tamkajšnji gostinski lokal.

»Kranjskogorski policisti so postopek končali z vložitvijo kazenske ovadbe na pristojno državno tožilstvo proti posamezniku, ki je v povezavi s poškodbo ene osebe in ovirami na površini v Zelencih osumljen povzročitve splošne nevarnosti po kazenskem zakoniku,« je sporočil Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave. Dejal je, da gre po razpoložljivih podatkih za manjšo rano, ki se je zgodila zaradi stika med osebo in kovinsko palico, ki je bila na površini v Zelencih postavljena kot ovira. Od stopnje telesne poškodbe je odvisna kazen, ki jo lahko dosodi sodišče. Kazenski zakonik za povzročitev splošne nevarnosti predpisuje do pet let zapora.

Kot smo že poročali, se je tuji voznik tovornjaka decembra lani poškodoval v predelu dimelj, ko se je med izstopanjem iz tovornjaka nasadil na železne palice, s katerimi so v AS Podkoren ogradili večji del parkirišča in so bile označene z rdeče-belim trakom. Po nesreči so na kovinske palice namestili še deske in tako bo ostalo še naprej, napoveduje predsednik AS Podkoren Jože Gregori.

Zaradi ovadbe si ne belijo glave, na občini »nemočni«

V zaradi ovadbe v AS Podkoren niso zaskrbljeni, pravi Gregori. Po njegovih besedah so za zavarovanje sečišča in skladišča lesa postavili ograjo, kakršno uporabljajo tudi drugod; ob številnih gradbiščih pa tudi ob prizorišču tekmovanj za svetovni pokal v smučanju v Kranjski Gori.

Parkirišče pred naravnim rezervatom Zelenci je za Kranjsko Goro in njen turizem črna točka, ki bi jo radi izbrisali, je dejal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Pravi, da kot javni zavod nimajo nobenega vpliva na akterje v Zelencih, saj gre za zasebne parcele v lasti AS Podkoren in za zasebni lokal v lasti Brede Bernik. Na zemljišču agrarne skupnosti je bilo do spora z lastnico lokala, ki prav tako stoji na nepremičnini AS, urejeno parkirišče, kjer so lahko parkirali ne le gostje, ampak tudi obiskovalci naravnega rezervata.

Na kranjskogorski občini pravijo, da so nemočni. Pravih pogovorov z AS Podkoren še ni bilo, je dejala Vesna Okršlar, direktorica občinske uprave v Kranjski Gori, ki hkrati pravi, da so Zelenci za kranjskogorski turizem vitalnega pomena. Tudi Breda Bernik pravi, da se v AS Podkoren na njena pisma ne odzivajo. »Če te človek ovadi, ali bi se še pogovarjal z njim?« o vzroku za neodzivnsot pravi Gregori.

Za zemljo toliko kot v Planici

Prodaji parkirišča načeloma ne nasprotuje, čeprav ga po njegovem potrebujejo za gospodarjenje z gozdom v neposredni okolici. Prodali bi vsa zemljišča v lasti AS Podkoren na območju Zelencev, ki skupaj obsegajo okoli devet hektarov, je dejal Gregori. Na vprašanje, za koliko bi bili zemljišča pripravljeni prodati, je odgovoril, da je za »šoder« v Planici država plačala tudi po 18 evrov za kvadratni meter in da si podobno ceno želijo tudi v AS Podkoren.

Gostinski lokal ostaja zaprt, saj je lani okoljska inšpekcija ugotovila, da je del lokala črna gradnja. Bernikova pravi, da so del objekta, kjer je bila prej kuhinja, podrli, zaprta terasa lokala zdaj ni več pričvrščena na tla in nima več oken, tako da ni več del objekta, ampak le začasna terasa, pravi Bernikova. Inšpekcijski postopek še ni končan.

Napačno določili inšpekcijskega zavezanca

Na inšpektoratu za okolje in prostor so pojasnili, da je bil za gostinski objekt izdano gradbeno dovoljenje in nato še uporabno dovoljenje, ne pa tudi za prizidek. Odločba o inšpekcijskem postopku je bila odpravljena, so sporočili z inšpektorata, kjer so napačno določili inšpekcijskega zavezanca. Breda Bernik je pojasnila, da kot lastnica ni povečevala objekta, temveč ga je nekdanji najemnik, zato ne more biti inšpekcijska zavezanka. Bernikova bi rada pred poletno sezono lokal oddala v najem, vendar mora počakati na konec inšpekcijskega postopka. Na inšpekciji pravijo, da prihodnjih dejanj v postopku ne morejo predvidevati in vnaprej napovedovati, prav tako ne morebitne ustavitve inšpekcijskega postopka zaradi odstranitve dela objekta.