Parkomati tudi v spalnih naseljih

V Ljubljani nameravajo v štirih letih postaviti do 350 parkirnih avtomatov.

Objavljeno
19. avgust 2012 10.32
Mitja Felc, kronika, Miha Rubin, Maribor
Mitja Felc, kronika, Miha Rubin, Maribor
Ljubljana – Zastonjkarskemu parkiranju po dobršnem delu ljubljanskih ulic je odklenkalo. Najprej so bili parkomati nameščeni večinoma v središču mesta in ožji okolici, nato pa so se ti pred časom pojavili še v spalnih naseljih. V štirih letih nameravajo tako postaviti do 350 parkirnih avtomatov.

Po mnenju nekaterih gre pri zaračunavanju parkirnine še za povečanje socialne neenakosti, medtem ko nekateri v tej odločitvi ljubljanskega mestnega sveta vidijo korak v pravo smer. Teh je, razumljivo, le za vzorec. S postavitvijo parkomatov želi občina pregnati dnevne migrante in občasnim obiskovalcem določenih predelov mesta zaračunati parkiranje, stanovalcem pa omogočiti normalnejše razmere za parkiranje.

Že pred časom so 26 parkomatov namestili za Bežigradom in 19 na Mirju. Od začetka avgusta pa novi parkomati krasijo še območje Vodmata, Zupančičeve jame, Tobačne II ter del Bežigrada oziroma Brinja, in sicer med Dunajsko cesto, Grafenauerjevo ulico, Posavskega ulico in Tolstojevo ulico.

Parkirnino 40 centov na uro (cene so sicer različne, v središču je treba odšteti tudi do 1,2 evra na uro) je treba plačati od ponedeljka do petka med 7. in 17. uro, plačilo pa je mogoče za največ šest ur vnaprej. Tistim, ki bodo v parkomat pozabili vstaviti kovance, bodo mestni redarji za vetrobransko steklo zataknili plačilni nalog za 40 evrov.

Dovolilnica ne zagotavlja prostega mesta

Kot povsod drugod, kjer so nameščeni parkomati, bodo stanovalci v prednosti, saj bodo lahko zaprosili oziroma kupili letne dovolilnice. Stanovalci predelov, kjer bodo brezplačnemu parkiranju po novem naredili konec, bodo lahko parkirali z dovolilnico za časovno neomejeno parkiranje na javnih parkirnih površinah z veljavnostjo od 1. avgusta do 31. decembra letos. Za dovolilnico bodo plačali sorazmerni del predpisane letne takse, kar znaša 46,21 evra. A jim dovolilnica še zdaleč ne zagotavlja tudi prostega parkirnega mesta, tega bodo morali – tako kot do zdaj – poiskati. Pričakovati je mogoče le, da bo zaradi obveznega plačila parkirnine več prostih mest.

Na vsako stanovanjsko enoto bodo izdali le eno dovolilnico za parkiranje znotraj območja, upravičenci pa prejmejo dovolilnico neposredno ob predložitvi zahtevanih dokazil na oddelek za gospodarske dejavnosti in promet na Trgu mladinskih delovnih brigad 7.

Širitev plačljive cone, v načrtu nova garažna hiša

V Mariboru se je število plačljivih parkirnih mest v beli coni po širitvah te v zadnjem obdobju povečalo na približno 1900. Nazadnje je občina sistem plačljivega parkiranja na javnih parkirnih mestih sredi julija uvedla še na desnem bregu Drave, na območju Tabora. Ura parkiranja v beli coni stane 80 centov, razen na Slomškovem trgu, kjer je treba odšteti poldrugi evro. Prav tako so v zadnjem času nekoliko razširili modro cono, kjer je mogoče brezplačno parkiranje, časovno omejeno na 20 do 60 minut. Takšnih parkirišč je zdaj približno 170.

Na mariborski občini, kot so pred časom sporočili iz županovega kabineta, predvidevajo, da bodo s pobiranjem parkirnin na območju vseh parkirnih con v letu 2012 imeli prihodek v višini okoli 600.000 evrov.

Že nekaj časa občina načrtuje tudi gradnjo garažne hiše pod Glavnim trgom, a ker nima denarja za to naložbo, išče zasebno podjetje, ki bi prevzelo projekt in ga izvedlo kot koncesionar. To hišo – z več kot 500 parkirnimi mesti bi bila med največjimi v Mariboru – naj bi koncesionar zgradil v sklopu prenove Glavnega trga. Tako je občina pred kratkim objavila javno naročilo, po katerem imajo interesenti do 17. septembra čas za oddajo ponudbe; zasebnemu partnerju naj bi občina podelila stavbno pravico za gradnjo podzemne garažne hiše, za ureditev širšega območja trga pa bi partnerju podelila služnostno pravico.

V Mariboru je sicer garažno hišo nazadnje odprlo podjetje Komunaprojekt marca letos. Zgradili so jo nasproti dvorane Union, na lokaciji nekdanje znamenite restavracije Center, po besedah direktorja Komunaprojekta Marjana Bastiča pa je njihova garažna hiša z več kot 300 parkirnimi prostori zdaj približno 35-odstotno zasedena. Ura parkiranja v njej stane 1,20 evra, lastnik pa računa, da bo pričakovano vsaj polovično zasedenost dosegel v dveh do treh letih.