Parkovnim tisam vračajo naravni izgled

V mariborskem Mestnem parku bo Snaga sredi tedna končala obrezovanje tis, nato naj bi še podrli pet smrek.

Objavljeno
22. september 2014 12.04
regent/mestni park
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor − Občinska Snaga ta mesec izvaja jesenska opravila v Mestnem parku, kjer so se lotili obrezovanja tis, da bi jim povrnili naravni izgled. »Ker ima drevo izjemno močan les, delo poteka relativno počasi, saj ga je večino treba opraviti ročno,« so pojasnili na mariborski Snagi. Pri delih pa je nastalo nekaj zamude tudi zaradi slabega vremena v zadnjih dneh.

Obrezovanjem − na vrsto so prišle tudi tise ob pločniku na vzhodni strani parka, doslej oblikovane kot živa meja − bodo predvidoma končali sredi tega tedna, so pojasnili. Če bo vreme dopuščalo, pa bodo nato v Mestnem parku še podrli pet smrek v smrečnem sestoju ob otroškem igrišču.

Omenjene smreke, stare do 110 let, namreč napadajo različne bolezni in predvsem lubadar. Namesto njih bodo prihodnjo pomlad ob otroškem igrišču zasadili nove smreke, načrtujejo na Snagi.

V soboto so v parku pripravili dogodek Žival meseca, na katerem so v sodelovanju s podjetjem Nipa predstavili prvo v vrsti zanimivih prebivalk akvarija-terarija, bradato agamo Nežo. »Nad odzivom smo bili pozitivno presenečeni, saj je agama privabila več kot 40 otrok s starši,« je povedal Branko Kolar, vodja mariborskega akvarija-terarija.

Po njegovih besedah zato zdaj razmišljajo, da bi organizirali še kakšen podoben dogodek. Namen tega je sicer prispevati k oživitvi Mestnega parka tudi po družabni plati, so sporočili s Snage.