Parlament v zagati zaradi prestopov poslancev

V državnem zboru še vedno ni znano, kako bo z delitvijo funkcij med opozicijskimi skupinami po razpadanju poslanske skupine LDS.

Objavljeno
28. marec 2007 22.58
Nekdanji prometni minister Marko Pavliha
Ljubljana – Dogovora o novi razdelitvi funkcij v parlamentarnih delovnih telesih še vedno ni, iskanje rešitve pa zlasti med poslanci SD in LDS zbuja precej nejevolje. Tudi na današnjem sestanku predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija in vodij poslanskih skupin niso našli za vse sprejemljive rešitve. Kaj natanko je problem in kje se je zapletlo, danes ni bilo mogoče izvedeti.

Vodja poslancev SD Miran Potrč je na kratko povedal le, da se pogovori nadaljujejo, in pristavil: »Želimo si, da bi bili uspešni.« Jožef Školč, vodja poslancev LDS, zatrjuje, da ni kakšnega večjega zapleta, temveč SD potrebuje še nekaj časa za pripravo predloga, ki bi ustrezal prerazporeditvi poslancev v državnem zboru. Po njegovih besedah pri njih nimajo nobenih posebnih želja, na vprašanje, ali bi poslanci LDS podprli Marka Pavliho za podpredsednika DZ, pa je odgovoril, da je glasovanje tajno. LDS ne pogojuje članstva v delovnih telesih s podporo Pavlihi pri izvolitvi za podpredsednika – SD ga po prestopu v njihovo poslansko skupino znova predlaga v izvolitev na ta položaj. Danes so že podali uradni predlog, glede na to, da so zdaj najmočnejša opozicijska skupina in jim zato pripada mesto podpredsednika državnega zbora.

Neuradno smo slišali, da težav z vodstvenimi mesti nimajo samo v SD, saj menda zlasti članstvo v odborih oziroma komisijah precej problematizirajo v LDS. Dejstvo je, da je ta skupina po prestopu sedmih (šestim se je danes pridružil še Vili Trofenik) poslancev v skupino nevezanih in štirih v poslansko skupino SD precej manjša. Posledica bo bržkone manjša zastopanost v delovnih telesih.