Parlamentarna komisija spet v Sovi

Parlamentarna komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalni služb je ponovno obiskala sedež Slovenske varnostno-obveščevalne službe in njenemu direktorju zastavila več vprašanj.

Objavljeno
28. marec 2007 19.07
Matjaž Šinkovec
Ljubljana - Parlamentarna komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalni služb je danes ponovno obiskala sedež Slovenske varnostno-obveščevalne službe (Sova). Kot je povedal podpredsednik omenjene komisije Dušan Kumer, so direktorju Sove Matjažu Šinkovcu zastavili nekaj vprašanj (kakšnih ni želel pojasniti), ki se pojavljajo v javnosti, na katera pa ta ob razgovoru ni mogel odgovoriti, zato bo odgovore komisiji posredoval pisno. Kumer je napovedal, da bodo z obiski Sove nadaljevali.

Kumer je za neverodostojno označil poročilo in program delovanja agencije za letošnje leto, ki ga je komisija obravnavala pred dvema mesecema in v katerem naj ne bi bilo govora o kakršnih koli nezakonitostih ali nepravilnostih. Vlada, ki je poročilo pripravila, naj bi po besedah Kumra namreč za navedbe, ki jih je slišati v javnosti, vedela že vsaj pol leta prej. Komisiji pa se zdi sporna tudi sestava vladne delovne skupine, v kateri so predsedniki in podpredsedniki političnih strank.

Kumer je še povedal, da bodo morebitno izginotje dokumentov in druge nepravilnosti ugotavljali ob naslednjih obiskih. Ob tem napoveduje, da bodo z obiski Sove nadaljevali in da bodo šli do konca.

Nekdanji predsednik omenjene komisije Davorin Terčon današnjih dogodkov ni želel komentirati, saj kot pravi, ni več v funkciji predsednika komisije.

Mediji so sicer v torek poročali o 1,25 milijonskem primanjkljaju sredstev specialnega fonda Sove, že prej pa so se v javnosti pojavili očitki, da je vladna delovna skupina za oceno dela Sove nepooblaščeno pregledovala nekatere zaupne dokumente.