Pasji lajež je kljub vsemu še prepovedan

Nekateri mediji so v zadnjih dneh namreč napačno poročali, da so v vodstvo občine sporni člen butalskega odloka spremenili.

Objavljeno
06. marec 2012 17.51
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
V občini Log - Dragomer še naprej ostaja v veljavi prepoved pasjega laježa in ostalih živali med 22.  in 6. uro, saj vodstvo tamkajšnje občine odloka o varstvu javnega redu in miru v tem delu ne namerava spremeniti.

Nekateri mediji so v zadnjih dneh napačno poročali, da je vodstvo te občine z občinskimi svetniki vred srečala pamet, in da so sporni člen butalskega odloka spremenili.

V tej priljubljanski občini so za Delo.si povedali, da odloka, ki prepoveduje nočni pasji lajež, kakor tudi oglašanje ostalih živali (petelinov, kokoši, goveda, ovac, itd) ne bodo spremenili.

»Živali, ki imajo urejene lastnike, in ki z njimi znajo ravnati, se ponoči ne oglašajo v takem obsegu, da bi bilo to pretirano moteče. Eno je, če se pes oglasi kot čuvaj, drugo pa, če nekontrolirano bevska celo noč,« je povedal direktor občinske uprave Andrej Kos in dodal, da občina tega člena odloka ne namerava spremeniti, ker želijo zaščititi njihove bolne občane, kakor tudi vse tiste, ki so potrebni nočnega počitka.

Res pa je, da je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) občini naložilo, da mora do 19. marca uskladiti občinski odlok o varstvu javnega redu in miru z zakonom o javnem redu in miru, kar pa (še) ne velja za prepoved nočnega oglašanja živali.

Generalni direktor direktorata policije in druge varnostne naloge Miroslav Žaberl je povedal, da so ugotovili enajst členov, ki so jih občinski pripravljalci odloka prepisali iz zakona o varstvu javnega reda in miru in jim določili višjo globo, kakor je predpisana v zakonu.

V prepoved oglašanja psov v nočnem času pa se niso spuščali. To so prepustili Veterinarski upravi republiki Slovenije (Vurs), kjer pa zatrjujejo, da je njihova naloga nadzorovati izvajanje predpisov iz področja zaščite živali in ravnanja z njimi, ne pa se ukvarjati z nočnim pasjim laježem. Tudi v ministrstvu za pravosodje in javno upravo,
ki so nasledili nekdanjo vladno službo za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki je bedela nad občinskimi predpisi, s prepovedjo nočnega pasjega laježa nimajo nič, ker je za to področje menda odgovorno ministrstvo za notranje zadev.

V Sindikatu občinskih redarjev Slovenije (Sors) pa so napovedali, da ne bodo dali miru toliko časa, dokler občinsko vodstvo ne prekliče spornega člena odloka, saj se živali vendar tudi ponoči oglašajo skladno z zakoni narave.