Patria: Jelušičeva potrdila pisanje Dela

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je danes na seji odbora za obrambo potrdila pisanje Dela: vlada bo preučila možnost, da po obligacijskem zakoniku uveljavi ničnost pogodbe o nakupu oklepnikov Patria.

Objavljeno
17. februar 2011 14.15
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
Ljubljana - Ministrica Ljubica Jelušič je na odboru še povedla, da mora državno pravobranilstvo zdaj ugotoviti, kakšne bi bile posledice in kakšni so argumenti za morebitno sestavljanje tožbe iz naslova ničnosti, o čemer smo v Delu že pisali.

Današnja seja odbora za obrambo se je sicer pričela z vprašanji in pobudami članov odbora. Med drugim jih je zanimalo vladno letalo falcon, razmere v Afganistanu in pogodba z Rotisom o nakupu oklepnikov Patria.

Ministrica Ljubica jelušič je spomnila, da je razpis za prodajo falcona že potekel, a ni bil uspešen, saj se nanj ni prijavil noben ponudnik. Vlada je sicer o tem razpravljala, a odločitve še ni sprejela. V tem trenutku je falcon v hangarju Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki. Poskrbljeno je tudi za vse nujno potrebne tehnične lete in vse nujne preglede, je, kot poroča STA, zatrdila ministrica.

Jelušičeva je na vprašanje poslanca LDS Antona Anderliča o morebitnem novačenju otrok za vojaške in policijske naloge v Afganistanu pojasnila, da v tem trenutku ni mogoče vzpostaviti enotnega protokola glede starosti otrok, ki sodelujejo pri tem. Konvencija o varovanju otrokovih pravic sicer govori o tem, da se otrok, mlajših od 15 let, ne sme uporabljati ali novačiti za tovrstne naloge. H tej konvenciji pa je bil sprejet tudi dopolnilni protokol, ki to mejo pomika na 18 let, a ga je podpisalo bistveno manj držav, kot to velja za konvencijo, je pojasnila Jelušičeva.

Ministrica je odgovarjala tudi na vprašanje poslanca SDS Jožefa Jerovška glede pogodbe s Rotisom oz. Patrio. Pojasnila je, da je stališče ministrstva še vedno nespremenjeno. S pogodbo bi na Mors nadaljevali, a se zavzemajo za drugačno časovno dinamiko dobave vozil, za zmanjšanje števila oklepnikov in za spremembo ognjene moči, poroča STA. Jelušičeva je še pojasnila, da je vlada na seji 3. februarja sklenila, da preuči tudi možnost, da se po obligacijskem zakoniku preuči, ali je možno uveljaviti ničnost pogodbe. Državno pravobranilstvo mora sedaj ugotoviti, kakšne bi bile posledice in kakšni so argumenti za morebitno sestavljanje tožbe iz naslova ničnosti, je dejala ministrica.