Pavlič ne bo več delavski direktor na SŽ

Vodil bo Sindikat železničarjev Slovenije, s čimer ne izpolnjuje več pogojev za opravljanje funkcije delavskega direktorja.

Objavljeno
05. marec 2018 15.37
jsu*Albert Pavlic
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Dosedanji delavski direktor Slovenskih železnic (SŽ) Albert Pavlič bo odslej vodil Sindikat železničarjev Slovenije, s čimer ne izpolnjuje več pogojev za opravljanje funkcije delavskega direktorja. O njegovem odpoklicu s funkcije delavskega direktorja bi moral sicer v četrtek odločati svet delavcev SŽ.

Kot je sporočil Pavlič, mu je v petek svet Sindikata železničarjev Slovenije podelil izvršna predsedniška pooblastila, po tistem, ko je z mesta v. d. predsednice sindikata nepreklicno odstopila Nada Pavlič.

Dosedanji delavski direktor je v izjavi zapisal, da je Pavličeva odstopila zaradi pritiskov in šikaniranja nekaterih posameznikov, ki so v vodstvenih strukturah sindikatov in »podpirajo netransparentna dejanja predsednika sveta delavcev in generalnega sekretarja sindikata strojevodij Silva Berdajsa ter njegovih sodelavcev«.

Svet delavcev Slovenskih železnic bi moral sicer v četrtek odločati o odpoklicu Pavliča s položaja delavskega direktorja in člana uprave. Berdajs je Pavličev odpoklic predlagal zaradi izgube zaupanja, je pojasnil za STA. Berdajs vodi sindikat strojevodij, ki je najmočnejša skupina zaposlenih na SŽ. Po pisanju portala Siol je v ozadju spora med njim in Pavličem preiskava o sumu korupcije v družbi.

Pavlič je danes še sporočil, da sveti delavcev SŽ-Potniški promet, SŽ-Tovorni promet in Fersped ostro obsojajo, da se o tako pomembnih zadevah, kot je razrešitev delavskega direktorja SŽ, glasuje in odloča na korespondenčni seji sveta delavcev kapitalsko povezanih družb.

Ocenjujejo, da bi moral imeti Pavlič pravico in možnost na seji predstaviti svoje delo delavskega direktorja na SŽ. V omenjenih svetih delavcev namreč odločno nasprotujejo tovrstni praksi reševanja konfliktov. Kot še menijo, Pavlič ne samo da ni imel pravice zagovora, temveč o vzrokih za začetek postopkov za njegovo nameravano zamenjavo osebno ni bil seznanjen.

»Vsi navedeni sveti delavcev so mi izrekli maksimalno podporo na opravljanje dosedanjega dela na funkciji delavskega direktorja SŽ,« je še zapisal Pavlič.