Pavliha ni več podpredsednik DZ

Nekdanjim poslancem LDS, ki so prestopili v poslansko skupino SD oziroma skupino nepovezanih poslancev, so danes prenehale vse vodstvene funkcije v parlamentarnih delovnih telesih.

Objavljeno
27. marec 2007 20.42
Poslanka Cveta Zalokar Oražem, poslanec Matej Lahovnik in poslanski kolega Pavel Gantar
Ljubljana – Nekdanjim poslancem LDS, ki so prestopili v poslansko skupino SD oz. skupino nepovezanih poslancev, so danes prenehale vse vodstvene funkcije v parlamentarnih delovnih telesih. Funkcije v delovnih telesih so namreč dodeljene poslanskim skupinam in ne posameznim poslancem. Tako je bil na podlagi ugotovitvenega sklepa razrešen tudi podpredsednik državnega zbora Marko Pavliha. O novi razdelitvi članstva in funkcij v delovnih telesih pa naj bi se DZ dogovoril do konca tedna. Ker pa eno podpredsedniško mesto pripada največji opozicijski skupini, ki je po novem SD, ga bo ta imela možnost znova predlagati.

Poleg Pavlihe je DZ s funkcije predsednika komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ razrešil Milana M. Cvikla (SD), z mesta predsednika komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pa Davorina Terčona (NP). Podpredsedniške funkcije so izgubili vodja nepovezanih poslancev Matej Lahovnik (odbor za finance), poslanka SD Darja Lavtižar Bebler (odbor za notranjo politiko) ter nepovezani poslanci Cveta Zalokar Oražem (odbor za lokalno samoupravo) in Pavel Gantar (odbor za okolje).

Vsem desetim poslancem, ki so iz LDS prestopili v SD oz. v poslansko skupino nepovezanih poslancev NP, je članstvo v delovnih telesih sicer prenehalo že pred časom, medtem ko so bili, kot že omenjeno, z vodstvenih funkcij razrešeni z današnjim ugotovitvenim sklepom DZ.

O novi razdelitvi vodstvenih funkcij, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam, naj bi se vodje poslanskih skupin SD, LDS in NP dogovorili v sredo, ko se bodo sestali s predsednikom DZ Francetom Cukjatijem. Vse tri poslanske skupine so se sicer sestale že danes in oblikovale nekaj kriterijev za novo razdelitev vodstvenih funkcij, je pojasnil vodja poslancev SD Miran Potrč. V sredo tako Potrč pričakuje dogovor vsaj o razdelitvi mest med poslanskimi skupinami, do petka, ko naj bi bila znana tudi imena, pa bi jih že lahko potrdil tudi DZ.

SD bo sicer kot največja opozicijska poslanska skupina za podpredsednika državnega zbora znova predlagala Pavliho, o čemer se je poslanska skupina že dogovorila, v sredo pa bodo podali tudi uradni predlog, je še pojasnil Potrč.