Pavlinič Krebs: Zakon o prostovoljstvu je velika priložnost

Zakon o prostovoljstvu, sprejet letos, je velika priložnost za prostovoljne organizacije, je v uvodu k predstavitvi zakona v organizaciji Slovenske filantropije dejala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Spomnila je, da je bil zakon v DZ sprejet soglasno, kar govori o njegovi "stabilnosti".

Objavljeno
22. februar 2011 13.21
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Zakon o prostovoljstvu je Državni zbor brez glasu proti sprejel v začetku februarja in v evropskem letu prostovoljstva. Slovenska filantropija skupaj z lokalnimi soorganizatorji pripravlja javne predstavitve, kjer bodo predstavili zakon o prostovoljstvu. Danes je o pomenu Zakona o prostovoljstvu spregovorila tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Krebsova je dejala, da je zakon zagledal luč sveta po 20 letih samostojnosti države, so pa nanj vseskozi opozarjale nevladne organizacije. Po ministričinih besedah je zakon nastal v sodelovanju nevladnih organizacij in predstavnikov resornih ministrstev, kar je pomembno, saj je njegovo uresničevaje odvisno tudi od državnih organov.

V STA so zapisali pojasnila ministrice, da zakon predvideva vodenje evidence o prostovoljcih in opravljenih prostovoljskih urah. "Na enem mestu želimo zbrati te podatke, da bomo lahko vrednotili prispevek civilne družbe na obravnavanem področju," je dejala ministrica.

Predstavniki Slovenske filantropije so v nadaljevanju predstavili računalniški program, ki omogoča posamezni organizaciji vnos in pregled podatkov o prostovoljcih, prostovoljskih projektih in opravljenih prostovoljskih urah. Program je pripravila Slovenska filantropija, ki je nosilka Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

V Slovenski filantropiji v letu prostovoljstva napovedujejo več dogodkov. Tako bo že 26. marca vseslovenska akcija Dan za spremembe, s katero želijo pokazati, da s prostovoljstvom lahko spreminjamo sebe in naše okolje. V maju bo festival prostovoljstva v 20 krajih po državi, v Ljubljani pa bo 25. maja evropska karavana prostovoljstva. Decembra bo kongres prostovoljstva, je napovedala Lenka Vojnovič iz Slovenske filantropije.

Slovenska filantropija želi zakon o prostovoljstvu predstaviti čim širšemu krogu zainteresirane javnosti. Zakon, ki ga je državni zbor sprejel 3. februarja, prvič sistemsko ureja področje prostovoljstva. Prostovoljstvo opredeljuje kot družbeno koristno brezplačno delo, prostovoljci pa bodo o pridobljenem znanju prejeli potrdilo.

Z zakonom želi vlada odpirati možnosti za vključevanje brezposelnih v prostovoljsko delo in s tem v aktivni del prebivalstva. Omenjeno ima po mnenju vlade pozitivni učinek tako na samopodobo brezposelnih, širi njihovo usposobljenost in s tem povečuje njihove možnosti za vnovično zaposlitev. Cilj pa je tudi povečati interes mladih za vključevanje v prostovoljsko delo, opozarja vlada.

Po študiji Slovenske filantropije, opravljeni leta 2008, je prostovoljcev več kot 183.000, ki so v letu 2008 opravili za skoraj 14,7 milijona prostovoljskih ur.