Pečanova se bo borila za človekove pravice

Kandidatka SD za županjo Izole Breda Pečan bo predvidoma v četrtek na izolski občinski svet podala pritožbo glede sredinega sklepa izolske občinske volilne komisije.

Objavljeno
10. januar 2007 15.36
Tomislav Vitezica, Tomislav Klokočovnik in Breda Pečan
Izola - Kandidatka SD za županjo Izole Breda Pečan bo predvidoma v četrtek na izolski občinski svet podala pritožbo glede sredinega sklepa izolske občinske volilne komisije (OVK) o volilnem izidu, ki je sklenila, da je 12 po pošti prispelih glasovnic, ki niso bile ožigosane z datumom, neveljavnih. Zaradi tega se je posledično spremenil tudi volilni izid in zmagovalec županskih volitev postal Tomislav Klokočovnik s šestimi glasovi prednosti. Kot je Pečanova še pojasnila, bo v kratkem na ustavno sodišče podala tudi ustavno pritožbo za varstvo človekovih pravic zaradi kršitve pasivne volilne pravice, in sicer zaradi spreminjanja volilnega rezultata.

Pritožbo je sicer potrebno oddati do začetka seje občinskega sveta, ki je sklicana za četrtek ob 16. uri. Breda Pečan se bo tako najprej pritožila na sklep OVK o volilnem izidu, ki jo bo najprej obravnavala občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, katere predsednik je svetnik stranke Izola je naša Darko Grad. Komisija bo pritožbo preučila in poročilo predstavila občinskemu svetu, ki bo nato pritožbo sprejel ali zavrnil. V primeru zavrnitve pritožbe se bo Pečanova na odločitev občinskega sveta pritožila še na novogoriško upravno sodišče.

Pečanova je sklep o volilnih rezultatih prejela šele danes

Pečanova je še pojasnila, da je sklep OVK o volilnih rezultatih prejela šele danes nekaj pred 13. uro, nadomestni župan pa bi lahko sejo občinskega sveta razpisal šele 48 ur po razglasitvi in vročitvi sklepa OVK o volilnih rezultatih. V pritožbi bo zato navedla tudi to, da ji je bila kršena pravica do priprave pritožbe v 48 urah po razglasitvi sklepa OVK o volilnem rezultatu.

Na občini Izola so povedali, da je druga izredna seja občine Izola že sklicana za četrtek ob 16. uri, na dnevnem redu pa je zaenkrat samo ugotavljanje rezultatov drugega kroga županskih volitev v Izoli, in sicer na podlagi sklepa OVK o volilnem izidu.

Pečanova je sicer pred časom na ustavno sodišče podala tudi predlog za ustavno presojo zakona o lokalnih volitvah in volitvah v državni zbor v zvezi z razveljavitvijo 12 glasovnic, prispelih po pošti.