Pečanova se še ni vdala

Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo nekdanje izolske županje Brede Pečan, ki je izpodbijala izid drugega kroga lanskih županskih volitev v občini Izola.

Objavljeno
14. marec 2007 16.05
Ljubljana/Izola - Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo poslanke SD in nekdanje izolske županje Brede Pečan, ki je izpodbijala izid drugega kroga lanskih županskih volitev v občini Izola. Takrat je bil z minimalno prednostjo za izolskega župana izvoljen tekmec Pečanove Tomislav Klokočovnik.

Ustavno sodišče je odločitev javnosti sporočilo danes, še pred tem je sklep vročilo pooblaščencu poslanke, ki je izpodbijala odločitev upravnega sodišča, sklepa občinskega sveta občine Izola in poročilo občinske volilne komisije o izidu drugega kroga volitev za župana občine Izola.

Pečanova zopet na ustavno sodišče

Breda Pečan je odločitev ustavnega sodišča, ki je njeno ustavno pritožbo zavrglo, komentirala z besedami, da je odločitev ustavnega sodišča ne preseneča, saj je bila pritožba preuranjena. Pojasnila je, "vložili smo jo preden so bila izkoriščena vsa pravna sredstva, ker pa smo pritožbo že vložili smo morali počakati, da se postopek konča, in bomo v kratkem vložili še eno 'pravo' pritožbo na ustavno sodišče in sicer na zadnjo sodbo upravnega sodišča".

Pečanova je februarja na ustavno sodišče podala tudi pobudo za oceno ustavnosti 41. člena zakona o lokalnih volitvah in tretjega odstavka 81. člena zakona o volitvah v državni zbor, češ da sta oba zakona, skupaj z zakonom o lokalni samoupravi, nedorečena in zato povzročata arbitrarno odločanje volilnih organov in sodišč v primeru sporov.

O zadevi, v kateri so izpodbijane zakonske določbe, ustavno sodišče še ni odločilo, je v današnjem sporočilu zapisala generalna sekretarka ustavnega sodišča Jadranka Sovdat.