Perman naj odstopi!

Sindikat državnih organov predsednika Mihaela Permana in druge člane strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor poziva k odstopu. Očitajo jim prepozno reagiranje.

Objavljeno
09. oktober 2009 16.42
Dr. Mihael Perman
Ti. Kr.
Ti. Kr.
Ljubljana - Sindikat državnih organov predsednika strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) Mihaela Permana poziva k odstopu.

V sindikatu poudarjajo, da so od meseca junija od Permana zahtevali, da se aktivneje vključi v dogajanje na Vzajemni, a se ni. "Do danes je vladal molk. Po petih mesecih ste se odzvali, po raznih informacijah spodbujeni od zunaj. Prepozno!". Očitajo mu nereagiranje tudi na Revidirano letno poročilo Vzajemne za leto 2008, kjer je med finančnimi naložbami označen nakup lastniških vrednostnih papirjev v tujini v višini 2.000.000 evrov. Na podlagi dokumentov, kot poudarjajo v sindikatu, je razkrito, da je bilo 2 mio evrov nakazano v rizični sklad v Luxemburgu. Ob tem zapišejo, da je "javna skrivnost , da ta sklad vsakemu, ki vloži sredstva v njihov sklad, nakaže 2 - 4% provizije, kar pomeni, da lahko po eni varianti prejme 40.000 evrov, po drugi pa 80.000 evrov provizije".

"Kot vemo velja prepoved za take naložbe. Zakaj niste odreagirali?"
, sprašujejo Permana in predstavnico vlade v strokovnem svetu AZN Katjo Božič. Nereagiranje očitajo tudi Juriju Gorišku, predsestrokovndniku senata, ki ima menda na mizi več kot pol leta razna gradiva v zvezi z Vzajemno. AZN se je, kot so zapisali v pismu Permanu, po njihovih beseh namreč že v letih 2006/2007 morala aktivno vključiti v dogajanje na Vzajemni in s tem preprečiti združitev slednje z AdriaticSlovenico.

Zaradi napisanega od Permana in tudi drugih članov strokovnega sveta AZN pričakujejo, da podajo odstopno izjavo. "Delovanje AZN tudi po vašem zadnjem manevru in ukrepu AZN o izredni upravi ni prepričljivo - je prepozno in prizanesljivo do dosedanjih napak, ki so se dogajale v Vzajemni in jih čutijo predvsem zavarovanci."

Ob tem tudi poudarijo, da v sindikatu že krožijo informacije, "koga naj bi AZN postavila na čelo Vzajemne in da bodo ti kandidati, če bodo imenovani, imeli predvsem nalogo urediti napake tako, da bo to prizanesljivo za Boštjana Averja in še za koga".

Pismo končajo: "Imamo tudi več vrst scenarijev skupaj z ZDUS, kaj bomo naredili glede na vse vaše manevre in morebitne blokade v zvezi s sklicem izredne skupščine, ki je predvidena 5. 11. 2009. Na koncu pa vam v tem jesenskem tihožitju in prijateljski druščini iz sedanje - bivše Vzajemne, AZN itd. zaželimo, da si nazdravite v kakšni dolenjski zidanici glede na to, kaj ste se dogovorili."