Pestro ob stojnicah za zbiranje podpisov pod predsedniške kandidature

V centru Ljubljane stojnice Pahorja, Šarca in Rozmana. Na Gorenjskem in Štajerskem Jazbec.

Objavljeno
04. september 2017 14.55
mediaspeed/sarec
Mo. Č., STA
Mo. Č., STA

Več kandidatov, ki napovedujejo sodelovanje v predsedniški kampanji, je te dni začelo zbirati podpise podpore. Pestro je danes tudi v središču prestolnice, kjer blizu Tromostovja druga ob drugi stojijo stojnice Boruta Pahorja, Marjana Šarca ter Andreja Rozmana - Roze.

Pahor je podpise začel zbirati danes zjutraj. Na stojnico so mu podporo prišli izkazat nekateri pomembni člani stranke SD, partnerica Tanja Pečar in sin Luka Pahor, pa tudi nekaj državljanov. Kot je dejal Pahor, v kampanji uživa in čuti, da ima potrebno podporo.

Spomnil je, da bo kandidat volivk in volivcev, a da ima tudi podporo Socialnih demokratov. »Dva dni sem bil po Sloveniji, lahko sem se srečeval z ljudmi na njihovem dvorišču in slišal sem zelo iskren glas. Ta glas mi daje zelo veliko mero optimizma,« je dodal.

Pahor je v izjavi novinarjem ob odprtju stojnice, na kateri bodo v Ljubljani zbirali podpise podpore pod njegovo kandidaturo, ocenil, da je mogoče zmagati samo, »če si umirjen, če med ljudi vnašaš neki element sožitja, zaupanja. Menim, da bo malokdo od kandidatov šel po nasprotni poti, da bi vnašal nemir, nestrpnost, da bi govoril stvari, ki razdvajajo.«

Njegova prednost pred drugimi kandidati bo, tako Pahor, da lahko volivci ocenijo njegovo delo v prvem mandatu. »Jaz sem na to delo ponosen. Razumem kritike na moj račun. Razumem, da ne morejo biti vsi zadovoljni z mojim delom. Toda tista večina, ki je z mojim delom zadovoljna, utegne odločiti tudi te volitve,« je prepričan aktualni predsednik republike.

V Ljubljani tudi Andrej Rozman - Roza

Tudi kulturnik Andrej Rozman - Roza želi kandidirati s podpisi volivcev, ki jih tudi osebno zbira pred sedežem Upravne enote Ljubljana center. V izjavi za medije je danes poudaril, da bi predsednik republike kot neposredno voljen »moral biti predstavnik družbe, ne pa strank«. Prepričan je, da so stranke funkcijo predsednika republike ugrabile.

Osupljivo se mu namreč zdi, da še noben kandidat, ki nima podpore stranke, ni zbral potrebnih 5000 podpisov podpore za vložitev kandidature. »Pri nas so stranke v izredni prednosti. Imajo dostop do televizije, imajo vse možnosti. Mi imamo le ulico, v medije zelo težko pridemo. Pa ne le zato, ker so mediji ugrabljeni od strank, tudi zaradi zakonodaje,« je opozoril ter volivce pozval, naj »se končno zmigajo in morda podprejo tudi koga zunaj politike«.

Predsednik republike po njegovem prepričanju »nima drugih kompetenc, kot da govori«. Zato meni, da je pomembno, »da čim več govori in da govori tiste stvari, ki so pomembne, da se zna postaviti nasproti politiki. Če je on samo kritje politike, potem predsednika republike ne potrebujemo«.

Kritiziral je vlaganje države v opremljanje vojske, izpostavil pa zadnji razpis za nakup 56 osemkolesnikov za vojsko, »čeprav nihče ne ve, zakaj jih potrebujemo, le zato, da bomo verodostojni. To je ogromno denarja zgolj zato, da bomo dobili še več beguncev, da bomo uničili še več sveta,« je dodal.

Jazbec za moralo, Koroščeva za temeljni dohodek

Podporo pod svojo kandidaturo aktivno zbira tudi veleposlanik v Skopju Milan Jazbec. V njegovem volilnem štabu so danes pojasnili, da zbiranje podpisov podpore njegovi kandidaturi poteka po načrtih. Stojnice, na katerih zbirajo podpise, imajo postavljene na različnih koncih Slovenije, v tem tednu pa bodo prisotni bolj na Gorenjskem in Štajerskem.

Kot so napovedali, bodo javnost obvestili, ko bodo zbrali dovolj podpisov za vložitev kandidature, v vmesnem času pa števila zbranih podpisov niso hoteli razkriti.

Jazbec je sicer namero kandidirati napovedal že spomladi, ko je dejal, da si želi okrepiti državniško držo funkcije predsednika republike. Poudaril je, da mora biti predsednik republike vrhovna moralna avtoriteta, ki obenem deluje povezovalno.

Podpise podpore svoji kandidaturi zbira tudi zagovornica uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji, sociologinja Valerija Korošec. Njeno kandidaturo so najavili julija na mednarodni konferenci o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD) za Evropo, ki je v Ljubljani potekal v organizaciji inštituta Novum.

Kot so pojasnili v današnjem sporočilu sekcije za promocijo UTD, se je Koroščeva za ta korak odločila zaradi širjenja prostora idej za UTD, enakosti žensk in neposredne e-demokracije. Računajo pa na pripravljenost ljudi, ki so jim te ideje in načrti družbenih sprememb pomembni, da se samoorganizirajo in pomagajo pri zbiranju podpisov.

Nekateri so s predstavitvijo kandidatov še skrivnostni

Podpise za kandidaturo sta sicer že zbrala kamniški župan in neodvisni kandidat Marjan Šarec in, kot je zatrdil, tudi Jožef Jarh, sicer kandidat zunajparlamentarne stranke Naprej Slovenija.

Med parlamentarnimi strankami je doslej znana le kandidatka NSi Ljudmila Novak, SD, Desus in Zavezništvo svojega kandidata ne bodo imele, še ta teden pa bosta predvidoma znana kandidata dveh največjih parlamentarnih strank, SMC in SDS.

Včeraj je koprski župan Boris Popovič napovedal kandidaturo za predsednika države, danes pa že začel zbirati 3000 podpisov volivcev, potrebnih za podporo kandidaturi. Vložil jo bo kot kandidat svoje zunajparlamentarne stranke Slovenija za vedno.

Premier in predsednik SMC Miro Cerar bo za sredino prihodnjega tedna sklical svet stranke, ki mu bo v potrditev predlagal kandidata SMC za predsedniške volitve. Po sobotnem delovnem posvetu stranke, na katerem so začrtali delo do konca mandata, imena ni razkril, neuradno pa je ministrica Maja Makovec Brenčič menda privolilav v kandidaturo.

Kandidat SDS pa bo znan predvidoma prihodnjo soboto. Predsednik stranke Janez Janša je pred kratkim pojasnil, da imajo evidentiranih 12 kandidatov. Med njimi so se največkrat omenjali evropska poslanka Romana Tomc in nekaj poslancev, pa tudi ime nekdanjega poslanca stranke in predsednika DZ Franceta Cukjatija.