Pet odsekov pomurske avtoceste še vedno brez uporabnega dovoljenja

Odsek pomurske avtoceste med Lendavo in Pincami (13,7 km) in hitra cesta od Lendave do dolgovaškega mejnega prehoda (2,8 km) imata od četrtka uporabno dovoljenje, so sporočili iz Družbe za avtoceste (Dars). Slednjega pa nima še pet odsekov.

Objavljeno
20. februar 2011 13.08
I. G., Murska Sobota
I. G., Murska Sobota
Lendava - Avtocestni odsek Vučja vas-Beltinci, ki je bil odprt med letoma 2002 in 2003, prav tako ima uporabno dovoljenje, ne pa še preostalih pet odsekov, ki so bili odprti med avgustom in oktobrom leta. Ti imajo le dovoljenja za poskusno obratovanje, ki jih je ministrstvo za okolje in prostor podaljšalo.

Vzroka, da kar pet odsekov še vedno nima uporabnega dovoljenja, sta prevelik hrup in neplačani računi za projekte za izvedbena dela in vzdrževanje s strani glavnega izvajalca SCT. Darsu je uspelo odpraviti vse pomanjkljivosti le na avtocestnem odseku med Lendavo in Pincami in na hiri cesti od Lendave do dolgovaškega prehoda. Zgradil je tudi dodatno protihrupno zaščito in zbral vsa dokazila, ki so bila potrebna za izdajo uporabnega doboljenja vsaj za omenjena odseka avtoceste in hitre ceste.

Kooperanti in drugi podizavajalci od Darsa še naprej vztrajno zahtevajo plačilo računov. Dars zagotavlja, da je vsa opravljena dela že plačal glavnemu izvajalcu. Ker pa SCT projektantom ni plačal projektov, je Dras po pogodbi zadržal določen znesek denarja.