Petek: Kaj je Pahor obljubil za obisk pri Obami?

Poslanec SDS Miro Petek je na vlado naslovil poslansko vprašanje, kaj je ponudila, da se bo predsednik ZDA Barack Obama sestal s slovenskim premierom Borutom Pahorjem. Predsednik vlade obisk v ZDA začenja danes, zaključil pa ga bo predvidoma v sredo.

Objavljeno
07. februar 2011 13.08
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Poslanca SDS Mira Petka prav tako zanima, ali bo na mizi tudi slovenska ponudba, da bo ameriški Westinghouse gradil drugi blok krške nuklearke. Kot piše STA, Petek s tem namiguje na zaupno depešo vršilca dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ljubljani Bradleyja Fredena o sestanku z Borutom Pahorjem v Ljubljani konec leta 2009, ki jo je WikiLeaks objavil konec lanskega leta.

Tedaj naj bi premier v zameno za nekajminutno srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo ponudil sprejetje ujetnika iz taborišča Guantanamo na Kubi. Prav tako naj bi Pahor izrazil pripravljenost, da bi za uravnoteženost mednarodnih investicij v Sloveniji gradnjo drugega bloka NEK prevzel Westinghouse, piše STA.

Pahor je sicer takšno dogovarjanje odločno zanikal, povezovanje sprejemanja ujetnikov s sodelovanjem med državama je zanikal tudi ameriški veleposlanik v Ljubljani Joseph Mussomeli.

Kot smo že poročali, bo Pahor ZDA obiskal danes, njegov gostitelj pa bo uradno podpredsednik ZDA Joseph Biden. Predvideno je tudi premiejevo srečanje z Obamo. Pahorja na obisku spremljata minister za finance Franc Križanič in minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.