Peter Jančič odstopil zaradi izjave o Ultri

Novinar Dela Peter Jančič je odstopil z mesta predsednika Združenja novinarjev in publicistov, saj je javnosti v imenu upravnega sveta posredoval izjavo o primeru Ultra, ki pa ni bila usklajena s predsednikom.

Objavljeno
08. junij 2009 09.32
Posodobljeno
08. junij 2009 13.06
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Novinar Peter Jančič je sporočil, da kot predsednik Združenja novinarjev in publicistov odstopa s svojega položaja. Razlog za odstop je, po njegovih besedah, izjava o primeru Ultra, ki jo je javnosti posredoval v imenu upravnega sveta združenja, vendar pa ni bila usklajena s predsednikom združenja. O njej tudi ni bilo korektnega glasovanja, Jančič pa je kot predsednik javnosti sam tudi ni posredoval.

"Ker menim, da je ravnanje mimo predsednika, ko je ta dosegljiv, nedopustno, odstopam s funkcije," je na spletni strani Združenja novinarjev in publicistov zapisal Peter Jančič. Ob tem je izpostavil, da je bilo pri objavi poziva ZNP vprašljiv predvsem čas objave poziva dan pred koncem predvolilne kampanje.

Po drugi strani pa je dosedanji predsednik ZNP opozoril na "težko delo", ki so ga opravili novinarji TV Slovenija, ki so tudi objavili ustrezen odgovor. "Nikakor nisem kritičen do tega, kar so kolegi na televiziji naredili in tudi mislim, da ni prav, da se novinarje tako hitro javno ozmerja," je dodal Jančič.

Ob tem je podpredsednik ZNP Nenad Glücks dejal, da "ni šlo za ravnanje mimo predsednika, ker je bil seznanjen s to izjavo, ko je bila še v usklajevanju". Po statutu združenja upravni svet, ki ga poleg Jančiča in Glücksa sestavljajo še tajnik Borut Meško, Matej Makarovič in Zlata Krašovec, odloča z večino glasov, ne s konsenzom, pojasnjuje Glücks. Ob tem je zatrdil, da se je z izjavo o primeru Ultra, o kateri so se ustno in po elektronski pošti usklajevali sredi preteklega tedna, strinjala večina članov.

Na očitke o neprimernosti časa objave izjave Glücks odgovarja, da se niso nič ozirali na to, kdaj so volitve. Po njegovem mnenju bi bilo sicer bolje, da bi izjavo podali "že malo prej, takoj ko je bil narejen politični napad na urednico in novinarja Televizije Slovenija". Glücks je ob tem še pojasnil, da je kot podpredsednik hkrati tudi namestnik predsednika in bo tako do izvolitve novega predsednika na občnem zboru opravljal predsedniško funkcijo.


Izjava Združenja novinarjev in publicistov o primeru Ultra:

Nedopusten napad Gregorja Golobiča na novinarja in urednico TV Slovenija

Združenje novinarjev in publicistov protestira zoper politično motivirane pritiske na uredništvo informativnega programa TV Slovenija, ki si jih je privoščil predsednik stranke Zares in minister vladne koalicije Gregor Golobič.

Prvak Zares je v izjavi za javnost 29. maja 2009 osebno napadel novinarja Mateja Hlebša in urednico TV Slovenija Rosvito Pesek, potem ko je TV Slovenija poročala o kreditih, ki jih je odobrila NLB banka v večinski državni lasti za potrebe podjetja Ultra, katerega pomemben solastnik je preko nizozemske podružnice Ultra Sum tudi Golobič.

V izjavi za javnost je Golobič očital novinarju TV Slovenija Mateju Hlebšu, da naj bi v nasprotju z načeli profesionalne novinarske etike navedel lažne trditve z namenom „politične diskvalifikacije in poskusa preusmerjanja pozornosti oziroma preprečevanja nadaljnjega razkrivanja spornih početij uprav bank, njihovih nadzornih svetov in prejšnje vlade, k čemur je zavezana stranka Zares".

Golobič je novinarju Hlebšu in urednici Peskovi očital še orkestrirano manipulacijo in insinuacije, „skupaj s serijo anonimk, narejenih v najslabši maniri opozicijske stranke SDS", kar naj bi ga „osebno in stranko Zares še dodatno" utrjevalo v prepričanju, da odpirajo „prava vprašanja" in vztrajajo na „pravih zahtevah".

Golobičevo argumentiranje napada na novinarja in urednico TV Slovenija in njegovo „načelno" zavzemanje za razkrivanje spornega početja uprav bank v državni lasti pri dodeljevanju posojil nekaterim podjetjem na podlagi dvomljivih garancij, se je izkazalo za popolnoma neverodostojno le nekaj dni za tem. Predsednik stranke Zares je namreč 3. junija 2009 medijem priznal, da je v preteklosti lagal novinarjem, ko je prikril svoj lastniški delež v nizozemskem podjetju Ultra Sum.


Ob tem ZNP opozarja, da so o poslih ministrovega podjetja z državno banko poročali tudi nekateri drugi osrednji mediji, pa njihovi novinarji in uredniki niso bili tarča tako žolčnih izpadov ministra Golobiča kot novinar in urednica TV Slovenija. To samo dodatno potrjuje, da si Zares z vsemi oblikami pritiskov prizadeva, da bi kot stranka vladne koalicije onemogočila kritične novinarske glasove v medijih, na katere ima vpliv vladajoča politika.


Predsednika vlade Boruta Pahorja ob tem zadnjem napadu na delo novinarjev in urednikov znova pozivamo, da s svojo avtoriteto vpliva na strankarske in koalicijske kolege v vladi ter vladne politične nameščence v medijih, na katere ima vpliv vladajoča politika, naj prenehajo z vse bolj brezobzirnimi političnimi pritiski in osebnimi napadi na posamezne novinarje in urednike v uredništvih teh medijev.

Upravni svet Združenja novinarjev in publicistov