Peter S. oddal svoj vzorec DNK, rezultat bo znan v kratkem

Peter S. je že oddal svoj vzorec DNK. Zidar Klemenčičeva: Javnost bo o rezultatu obveščena v kratkem.

Objavljeno
24. september 2012 22.21
Dejan Karba, notranja politika, Barbara Kramžar, dopisnica
Dejan Karba, notranja politika, Barbara Kramžar, dopisnica
Ljubljana – Peter S., ki je kardinala Franca Rodeta prek Dela konec avgusta javno pozval k testu očetovstva, je svoj vzorec DNK v enem od münchenskih genetskih centrov oddal pred natanko tremi tedni. Kljub dejstvu, da so rezultati tovrstnih testiranj v Nemčiji lahko znani najpozneje v enem tednu, Peter še vedno ne ve, kdo je njegov biološki oče.

Potem ko je Peter S. 3. septembra letos oddal svoj vzorec molekule z gensko informacijo, ki bi jo primerjali z molekulo upokojenega kardinala Franca Rodeta, se je umaknil iz javnosti. Tudi po nasvetu svojih odvetnikov. Za vstop v javnost se je odločil po tem, ko je kardinalu letos nekajkrat zaman pisal.

Kjerkoli in kadarkoli …

Rode se je na Delovo objavo zgodbe Petra S. in njegove matere Tanje Brede S. – po njenih lastnih besedah sta s klerikom Rodetom spolno občevala – odzval burno. »Kjerkoli in kadarkoli,« je izražal svojo pripravljenost za primerjavo vzorcev njegove DNK in DNK Petra S., intimno razmerje s Tanjo S. pa je zanikal.

»Zame je vse zelo preprosto. Zakaj kardinal Rode preprosto ne da vzorca DNK in preprosto konča te reči. To ne stane več kot 600 evrov in stroške obeh lahko poravnam sam,« se je Peter takrat odzval na Rodetovo napoved sodnih postopkov zoper Delo. Rode pa je nekoliko za tem predlagal, naj test DNK opravita v ljubljanskem inštitutu za sodno medicino.

… a do danes še nič

Nemški državljan Peter S. je svoj genski zapis pustil v enem od münchenskih genskih centrov. Rodetova zagovornica Nina Zidar Klemenčič nam je takoj po tem sporočila, da se s testom v Nemčiji strinja tudi Rode in da so Petru oziroma njegovim zagovornikom (5. septembra) »izrazili svoje pričakovanje, da nam bodo termin sočasnega odvzema in primerjave vzorcev DNK obeh udeleženih sporočili nemudoma«.

Na vprašanje, ali je Rode v München že oddal svoj vzorec molekule, nam Nina Zidar Klemenčič ni neposredno odgovorila. Prav tako ne, zakaj vztrajajo pri sočasnem testiranju, ki ga Peter ne zahteva. Ko smo jo spraševali o tem (7. septembra), je odgovorila, da »na predlog odvetniške pisarne, ki zastopa gospoda Petra S., dogovarjanje in izvedba postopka primerjave vzorcev DNK potekata brez posredovanja informacij v javnost«.

A kljub temu da je Zidar Klemenčičeva 7. septembra zapisala, da »izvedba postopka primerjave vzorcev DNK poteka«, je prejšnji torek (18. septembra) javnosti sporočila, da Peter še vedno ni sporočil termina za sočasno izvedbo testa očetovstva.

V prejšnjem tednu se je očitno le premaknilo. Odvetnica nam je danes sporočila: »Z odvetnikom Petra S. smo na njihovo željo dogovorili zaupnost. Javnost bo obveščena o rezultatu testa, ki bo opravljen v kratkem.«

Iz odgovora ni razvidno, ali bo kardinal torej odgovoril na potezo Petra S. iz začetka meseca ali pa bo test v Münchnu vendarle potekal sočasno.

Sočasnost pri testiranju DNK v Nemčiji ni nujna

Za informacije o tem, kako postopek poteka v Nemčiji, smo poklicali münchenskega izvedenca za sodne ekspertize o poreklu dr. med. Uweja Bäckerja. V njegovi pisarni so povedali, da domnevnih sorodnikov ni nujno testirati skupaj: »Jemanje vzorca vedno poteka po potrditvi identitete, kar pomeni, da mora testiranec predložiti osebni dokument, potem pa ga fotografirajo in odvzamejo odtis palca. Tako lahko drugi udeleženci vedno preverijo, ali je prišla prava oseba.« Test opravijo pri pooblaščenem zdravniku, rezultati pa so znani najpozneje v tednu dni.