Peticija in donacijska kampanja za ohranitev Radia Študent

Sedanji in nekdanji sodelavci radia so se tako takoj po sprejetju rebalansa odločili ukrepati.

Objavljeno
01. oktober 2013 16.23
Bojan Anđelković na novinarski konferenci Radia Študent, na kateri so predstavili program prireditev ob 44. obletnici radia v Ljubljani, 7. maja 2013
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Obstoj Radia Študent je zaradi »drastičnega znižanja« sredstev s strani ustanovitelja radia Študentske organizacije Univerze v Ljubljani in neodzivnosti drugih pristojnih pod resnim vprašajem, sporoča odgovorni urednik radia Bojan Anđelković. Zato so ustanovili iniciativo za ohranitev radia ter pripravili peticijo in donacijsko kampanjo.

Osnovna sredstva, namenjena radiu, so se s strani ustanovitelja Radia Študent (RŠ) znižala zaradi padca prihodkov iz naslova študentskega dela, je v sporočilu za javnost zapisal Anđelković. Krivdo za vprašanje obstoja radia pa je pripisal tudi prelaganju odgovornosti, ignoranci ali neodzivnosti drugih pristojnih in zainteresiranih institucij, kot so Univerza v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, ministrstvo za kulturo ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Kot navaja Anđelković, bo RŠ z rebalansom finančnega načrta Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani prejel še za dodatnih 20.000 evrov manj, kar skupaj predstavlja 50.000 evrov manj osnovnih sredstev kot lani. Sedanji in nekdanji sodelavci radia so se tako po njegovih besedah takoj po sprejetju rebalansa odločili ukrepati.

Peticijo podpisalo okoli 150 ljudi

Ustanovili so Inicativo za ohranitev neodvisnega Radia Študent, z današnjim dnem pa so v javnost posredovali Peticijo za ohranitev, obstoj in razvoj neodvisnega Radia Študent in hkrati začeli tudi z donacijsko kampanjo Reši RŠ, ki naj bi omogočila nemoteno nadaljevanje delovanja radia v tekočem letu. Na radiu med drugim napovedujejo tudi protestni shod za Radio Študent, ki bo 24. oktobra. Svoje zahteve in predloge ter dogajanje v okviru ustanovljene iniciative pa bodo javnosti predstavili prihodnji teden na novinarski konferenci.

V peticiji, ki jo je po Anđelkovićevih besedah doslej podpisalo okoli 150 oseb, med njimi profesorji, umetniki, kulturniki, politiki in glasbeniki, med drugim od ŠOU v Ljubljani zahtevajo ustvarjanje kratkoročnih in dolgoročnih mehanizmov za nadaljnje nemoteno delovanje RŠ, od Univerze v Ljubljani dokončanje formalnega dela procesa vstopa univerze v soustanoviteljstvo RŠ, od Mestne občine Ljubljana pa ustvarjanje mehanizmov za sistemsko financiranje Zavoda RŠ kot edinega mestnega javnega radijskega servisa ter edinstvene kulturne in izobraževalne institucije na območju občine.

Od ministrstva za kulturo in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport zahtevajo dolgoročne zakonske rešitve za stabilno in ustrezno financiranje radijske ter druge kulturne produkcije RŠ, od Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS pa dodelitev frekvenc za razširitev slišnosti radia po vsej državi oziroma v vseh slovenskih univerzitetnih središčih.