Peticija za hitro cesto se seli na teren

Pobudniki peticije za gradnjo tretje razvojne osi so zbrali že več kot 3000 podpisov, z novimi akcijami do vsaj 5000.

Objavljeno
06. avgust 2014 09.55
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Peticija, s katero Korošci od države zahtevajo gradnjo hitre ceste in posodobitev sedanjih prometnic, ima že več kot 3000 podpisnikov. Septembra bodo pobudniki začeli nove akcije, peticijo pa bo mogoče podpisovati ne le na spletu, temveč tudi na koroških občinah in javnih mestih.

Pobuda Mladinskega sveta Ravne bo po besedah njegovega predsednika Aljaža Verhovnika dobila legitimnost, če bodo zbrali 5000 ali več podpisov, kar je tudi meja za zakonodajno ljudsko iniciativo v Republiki Sloveniji. Peticijo je bilo doslej mogoče podpisati na spletni strani www.hitronakorosko.si, zakrožila je tudi po socialnih omrežjih.

»Izčrpali smo spletno bazo, zdaj se bomo premaknili še na teren, za kar že pripravljamo promocijske materiale,« pravi Verhovnik. Obiskali bodo vse župane koroških občin in peticije ponudili v podpis občanom v avlah občin pa tudi na javnih mestih, kjer je veliko ljudi in kjer jim bodo to dovolili. »S peticijo nameravamo tudi na večje koroške prireditve – Turistični teden v Črni, Ravenska srečanja in Jesenske dneve na Prevalje,« napoveduje Verhovnik. Mesta, kjer bo mogoče podpisati peticijo, bodo označena s posebnimi plakati, poskusno pa so jo v podpisovanje že ponudili na dveh lokacijah na Ravnah in odziv je bil, tako kot na spletu, dober.

Aktivirati želijo vsaj prebivalstvo ob trasi od avtoceste A1 do Avstrije, za kar so se že povezali z velenjskim mladinskim svetom in mladino iz slovenske gospodarske zbornice v Avstriji. Po prvi razpravi, ki se je z župani, gospodarstveniki, novima poslancema in drugimi razvila ob predstavitvi peticije na Koroškem, so nanjo dobili nekaj pripomb in naredili nekaj manjših popravkov, ki pa niso vsebinsko spremenili glavnih zahtev. Te ostajajo takojšnje nadaljevanje postopkov za začetek gradnje na odseku Velenje–Slovenj Gradec, za katerega je že sprejet državni prostorski načrt, in začetek gradnje do leta 2017, ponovna preučitev upravičenosti gradnje hitre ceste na odseku Slovenj Gradec–Otiški Vrh–Holmec (ki ga je država že odpisala), posodobitev dotrajanih sedanjih državnih cest v regiji in posebni zakon o pomoči Koroški, ki bo finančno in vsebinsko opredelil najpomembnejše razvojne projekte za regijo.

Položili bodo temeljni kamen

Mladi so pripravili tudi druge akcije, s katerimi poskušajo pritegniti podpisnike in dokazujejo, da Koroška hitro cesto nujno potrebuje. Med temi so posnetki voženj po razpadajočih koroških državnih cestah, jeseni pa pripravljajo še simbolično polaganje temeljnega kamna za hitro cesto. Načrtujejo tudi serijo okroglih miz, za katere se dogovarjajo z gospodarsko zbornico. Preostanek poletja bodo izkoristili za terenske akcije, da se iniciativa čim bolj razširi, jeseni pa bodo nadaljevali dogodke.

Peticijo bodo nato predali predsedniku vlade. »Naš prvi cilj je pokazati enotnost in odločnost glede nujnosti gradnje hitre ceste na Koroško, nato pa bomo žogico predali tistim, ki bi morali zadevo premakniti z mrtve točke,« pojasnjuje Verhovnik in poudarja, da je potem na vrsti država s konkretnimi potezami, ki bodo omogočile gradnjo. »Ljudje se sicer obračajo na nas z različnimi predlogi o virih financiranja, kar nas veseli, a nismo mi tisti, ki bomo to cesto gradili. Koroška je skupaj s svojim gospodarstvom že ogromno vplačala v proračun in nekaj od tega hočemo nazaj v obliki tovrstnih naložb. Tega ne prosimo, temveč zahtevamo, naj nam in regijskemu gospodarstvu država omogoči enakovredne razmere za razvoj kot drugim regijam.« Kako se bodo odzvali, če niti z več tisoč podpisi ne bodo dosegli ničesar, se še niso odločili.